Franciaország a fintech és insurtech versenyben is az élmezőnyhöz sorolható

2022. március 11. 11:00
A Fintech Világa adásában Suppan Márton és Érczfalvi András a francia fintech szektort elemzik.

A francia fintechek meglepően ritkán kerültek szóba eddig a műsorban, pedig az öreg kontinens egyik legérettebb ökoszisztémájáról van szó. Párizs pedig London, Berlin és Stockholm mögött a negyedik helyen áll az európai fintech központok rangsorában. Értelemszerűen a legtöbb sikersztori is a fővárosból érkezik.

Franciaország egy kifejezetten diverzifikált piacnak számít. Szép számmal vannak jelen neobankok, KKV bankok és költségmenedzsment szolgáltatók, valamint zöld fintechek. A KKV szektor hagyományosan erős az országban, így nem meglepő, hogy ezen a területen olyan patinás neveket találunk itt, mint az egyaránt unikornisnak számító Spendesk és Qonto. Az insurtech versenyben Európában Németország mögött a második helyen állnak a francia szereplők. A PFM megoldások tekintetében szintén az élmezőnyhöz sorolható az ország. 

Az inkumbensekkel való viszonyt egyre inkább a szimbiózison alapuló partnerségek keresése jellemzi mindkét oldalról: méret és ügyfélszám tekintetében a fintechek többsége nem rivális, de technológia és UI/UX tekintetében jóval előrébb járnak, emiatt a bankok is érdekeltek a kollaborációban. Vannak persze nagyra nőtt vállalatok is, akik a saját területükön még a hagyományos szereplőkkel is versenyre tudnak kelni. Ide tartozik a már említett Spendesk és Qonto, a Lydia pénzügyi szuperapp és a Luko insurtech.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés