Az azeri energia felé fordul Románia

2022. március 3. 10:34
Virgil Popescu román energiaügyi miniszter kedden közölte, hogy hazája új lendületet adna a román-azeri energetikai együttműködésnek, ezért Bakuba látogatott, hogy konkrét együttműködésekről tárgyaljon.

A román tárcavezető a közösségi oldalán közölte, hogy a napokban Bakuban tartózkodik, ahol azeri vezetőkkel találkozik. Hozzátette, hogy kedden Sahil Babayev munkaügyért és szociális ellátásokért felelős azeri miniszterrel folytatott megbeszélést, aki a román-azeri gazdasági és kereskedelmi vegyesbizottság azeri társelnöke. Popescu azt javasolta neki, hogy adjanak új lendületet a testület munkájának energetikai ügyekben. Hozzátette, hogy a bizottság következő ülése az idén lesz Bakuban.

A román miniszter javasolta az energetikai együttműködésre létrehozott román-azeri munkabizottság újbóli összehívását. A román média emlékeztetett, hogy Bukarest földgázt szeretne importálni Azerbajdzsánból.

Popescu február elején jelentette be, hogy Románia a déli gázfolyosó részévé akar válni azon a kiterjesztett szakaszon, amely a Balkánt kötné össze Közép-Európával. A tárcavezető akkor részt vett Azerbajdzsán fővárosában a déli gázfolyosó tanácsadó bizottsága nyolcadik alkalommal megtartott miniszteri ülésén.

Popescu arról biztosította a résztvevőket, hogy Románia támogatja a projektet és annak a Balkántól Közép-Európa irányába történő kiterjesztését. Románia akkor javasolta, hogy a román-bolgár interkonnektor és a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó, úgynevezett BRUA gázvezeték is váljon részévé a déli gázfolyosó bővítési tervének.

(MTI, címlap: MTI/EPA/Roman Ismayilov)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A romániai gázkitermelés koncessziója pedig amerikai kézben van, és mi hiába vennénk onnan gázt, ők nem indítják meg a termelést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés