Megszólalt a Gazprom, nehéz lesz újratölteni az európai gáztározókat a következő tél előtt

2022. március 8. 14:14
Európa nehezen tudja feltölteni földgáztárolóit a következő télre, mivel a tárolók szintje évtizedes mélyponton van.

Nehéz lesz a tározók újratöltése

Oroszország, amely Európa földgázszükségletének egyharmadát adja, egyelőre biztosítja, hogy a gázszállítás a csővezeték-hálózaton keresztül folytatódjon.

Az orosz Gazprom közleményt tett közzé, amelyben arra figyelmeztetett, hogy

komoly kihívások lesznek az európai gáztárolók jövő téli feltöltése során,

tekintettel arra, hogy olyan jelentős gázmennyiségre van igény, ami még soha nem fordult elő a nyári hónapok előtt. 

A Gazprom szerint a vezetékes infrastruktúra technológiai kapacitásai miatt napi korlátozások lehetnek a betáplálásokban. Emellett fennáll a kockázata annak is, hogy megsérülnek azok a vezetékek, amelyek Oroszországból Ukrajnán keresztül viszik a gázt.

Ráadásul az európai piacok már az ázsiai piacok növekvő keresletével fognak versenyezni. 

Az európai tárolókból történő gázkivonás március végéig, egyes esetekben április elejéig tart. A gázbetáplálás nem sokkal később kezdődik, hogy a kontinenst a következő télre újra feltöltsék. Mivel azonban a tárolók szintje évtizedes mélyponton van, a következő tél előtti feltöltés kihívást jelenthet.

Magyarország tartalékai a hosszú távú szerződések miatt egyelőre biztosak, de nem lehet megjósolni mit hoz a jövő – mondta el a Makronómnak nyilatkozó Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetője. Németországban a földgáz hiánya már nemcsak az ipart, hanem a társadalmi stabilitást is fenyegeti – tette hozzá a szakértő. Egyelőre egyértelmű: nem kell aggódni attól, hogy nem lesz mivel fűteni hazánkban a következő télen.

Emellett ott van annak a kockázata, hogy Oroszország korlátozza a gáz áramlását Európába, megtorlásul a számos új szankcióért, amelyek befagyasztották az orosz központi banki eszközöket, és néhány orosz bankot eltávolítottak a SWIFT pénzügyi üzenetküldő rendszerből, ami hétfőn teljes káoszt okozott az orosz piacokon, különösen a devizapiacokon. 

Minden erővel az európai villanyoltás ellen

A Wood Mackenzie elemzője, Kateryna Filippenko a Reutersnek elmondta,

Európának minden elképzelhető eszközre szüksége van, hogy a villany égve maradjon:

csökkentve a gázégetést és felpörgetve a leállított nukleáris és szénerőműveket; maximalizálva a hazai gáztermelést és a csővezetékes importot.

Filippenko szerint Európa veszélyesen alacsony tárolási mennyiséggel vághat neki a következő télnek, és hozzátette, hogy az energiaárak magasabbak is lehetnek, mint 2021/22-ben.

Pengeélen a defláció és infláció között

A magasabb energiaárak az elmúlt hónapokban végiggyűrűztek a gazdaságon, és hatalmas áramár-emelkedést eredményeztek, ami Európa-szerte megroppantotta a háztartásokat. A régió kormányai eurómilliárdokat költenek arra, hogy megvédjék a fogyasztókat az emelkedő áramárakkal szemben. 

A nyersanyagárak emelkedése tovább fogja gerjeszteni a már most is magas szintű inflációt, ami a nyugati központi bankokat sarokba szorítja, mondta Teeuwe Mevissen, a Rabobank vezető piaci közgazdásza.

Erre válaszul egy kamatemelés viszont növelné annak az esélyét, hogy megakadjon a gazdasági fellendülés. A kamatemelés elmaradása pedig az inflációs várakozások növekedéséhez vezethet. Ami viszont könnyen átcsúszhat deflációba is, ha az infláció erodálja a vásárlóerőt és csapást mér a keresletre, nyilatkozta az elemző.

Az eddigi jó hír, hogy a nyugati országok kivették az orosz nyersanyagexportot a szankciók közül,

mondta Mark Haefele, a UBS Group AG globális vagyonkezelésért felelős befektetési igazgatója.

Bár a Gazprom továbbra is pumpálja a gázt az energiaválság sújtotta kontinensre, valós kockázatot jelent, hogy ellátási zavarok alakulhatnak ki, vagy legalábbis az Európába irányuló csővezeték-kapacitás nem lesz képes annyi gázt betáplálni, hogy a jövő tél előtt feltöltse a készleteket, ami könnyen magasabb energiaárakat eredményezhet, még a jelenleginél is.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak Ukrajna maradjon Amerika barátja, a többi nem érdekes..

Magyarország megint vonakodó csatlós lett, mert ezek mindent csak elkúrni vagy ellopni tudnak.

Kivenni a szankciók közül a nyersanyagokat és az energiát
= egyenlő equal
Beismerni a gyengeséget

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés