Így készült az orosz jegybank a háborúra? Durván elfordultak a dollártól

2022. március 7. 18:59
Kevesebb mint felére csökkentette Oroszország a dollárban denominált jegybanki tartalékait 2017-2018-ban.

Az Egyesült Államok abban az egyedülálló helyzetben van, hogy pénze, a dollár egy fő globális tartalékvaluta, amely a nemzetközi kereskedelem és a devizatranzakciók jelentős részének alapeleme.

A dollár széles körű használata a nemzetközi piacokon például lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy a pénzpiaci csatornákon keresztül befolyásolja külpolitikai céljait (hard power), és bizonyos reputációs előnyökkel is járhat (soft power).

E hatalom túlzott használata, vagy az azzal való visszaélés azonban arra kényszeríthet más szereplőket, hogy megpróbálják helyettesíteni a dollárral folytatott tranzakciókat.

Így például az Amerikával és az általa dominált nemzetközi pénzügyi rendszerrel nem elégedett országok Venezuelától Kínáig már évek óta törekednek arra, hogy dollár helyett tudatosan más pénzeket használjanak a kereskedésben, vagy éppen jegybanki tartalékként.

Jól látható, hogy Oroszország a korábbi évek szankcióit követően szintén erre az útra lépett és

a jegybanki tartalékokon belül a dollárban denominált állományt egy éven belül 45-ről 20 százalék közelébe csökkentette,

amit aztán 2021-re tovább apasztott.

Lassan elérhetünk oda, hogy még kínai jüanból is többet tart az orosz jegybank, mint dollárból, ami egy geopolitikai eltolódást is jelenthet.

(MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ugye, csak kiderül, hogy honnan fúj a szél, de hogy ezért emberek haljanak meg, nos, az Amerikának nem nagy ár.
Soha nem volt az, legyen szó indiánokról, Vietnamról, Irakról, Szíriáról stb.

Amit most látunk, az pont az elkeseredett harc a hegemónia megtartásáért. Ugyanis vetélytárs nélküli messze nem kell olyan vehemensen bizonygatni a hatalmat, mint egy azt lassan elvesztőnek. Viszont pont ettől veszélyesebb, ahogy a sebzett oroszlán is az.

Pláne, hogy az amerikaiak bevonhatják az oroszoknak adott dollárokat, ahogy azt megtették a szankció első napján a tartalékolt dollárjaikkal. A hülye akarnak csak ezek után dollárban kereskedni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés