Befektető: Választhat Oroszország, hogy a Nyugat partnere, vagy Kína szolgája lesz

2022. március 7. 17:29
Oroszország azt hitte, hogy könnyedén átgázol Ukrajnán, de a Nyugat pénzügyi villámháborúja most azzal fenyeget, hogy Putyin autokráciájának felbomlását idézi elő, írja blogján a nemzetközi pénzügyi kommentátor, Bill Blain.

Kína nem Oroszország jótevője

A szakértő szerint a Nyugatnak szüksége van Oroszországra, és Oroszországnak szüksége van a Nyugatra, csupán Putyin rendszere az, amely nélkül talán az egész világ jól meglenne. 

Az orosz-ukrán konfliktus hatására a Nyugat feltalálta a hadviselés teljesen új módját,

ami talán még működni is fog, írja a szakértő, aki szerint azt máris megtanultuk a pénzügyi villámháborúról, hogy nem lehet félszívvel csinálni, minden elképzelhető fegyvert be kell vetni.

A pénzügyi háború Blain szerint tehát kemény lesz. A Citicorp 10 milliárd dolláros oroszországi kitettsége kerekítési hibának számít, de az osztrák Raiffeisen 9 milliárd dolláros kitettsége azért már fájni fog, véli Blain. (Ráadásul Ausztria nagyjából 100 százalékban függ az orosz energiától.) 

A Nyugatnak tehát szüksége van Oroszország nyersanyagforrásaira. Oroszországnak szüksége van a Nyugat nyitott piacaira.

Ez egy mindkét félnek előnyös helyzet lenne, véli a szakember.

Oroszország számára ráadásul az alternatíva sivár: elfogad bármilyen alacsony árat, amit Kína felkínál a termékeiért. Az óriáshatalom Kína keményen és saját érdekei szerint bánik majd az oroszokkal és valószínűleg arra törekszik majd, hogy az ásványkincsekben gazdag Szibériát integrálja az érdekszférájába. 

A pénzügyi szakember szerint

Oroszország dönthet, hogy hozzáfér-e a nyugati termékekhez, technológiához és szolgáltatásokhoz, vagy a Kínát kiszolgáló szolgaságban látja a jövőjét. 

Oroszország rendszeresen gazdasági válságba kormányozza magát

Számos példát idéz fel az orosz gazdaságtörténetből. Oroszországnak sikerült teljesen tönkretennie a gazdaságát az 1990-es években, amikor a kommunizmus túlkapásait és korrupcióját pénzügyi banditizmusra váltotta, véli a szakértő.

Az oroszok történelmileg évszázadok óta rendkívüli tehetséget mutatnak a fiskális, monetáris és politikai instabilitásra, teszi hozzá.

Az 1998-as orosz összeomlás is azért következett be, mert

Oroszország csődbe ment, túlterhelt volt, kimerült Csecsenföld lerohanásának költségei miatt,

és krónikus finanszírozási egyensúlyhiánnyal nézett szembe, miközben a likviditás elapadt, mivel a befektetők elvesztették a reformok ütemébe vetett bizalmukat. Ismerősen hangzik? – teszi fel a kérdést az elemző, felidézve, hogy az ország ekkor is minden fronton nyomás alatt állt – belföldön sztrájkok és elégedetlenség bénította meg az országot.

A szakértő szerint a Nyugat viszont képes átvészelni a közelgő és elkerülhetetlen, újabb orosz fizetésképtelenséget és a pénzügyi válságot. Szerinte érdekesebb lesz az, hogy a Nyugat hogyan biztosítja, hogy ez ne történjen meg újra, és

miként lesz Oroszországnak egy olyan gazdaságpolitikai kormányzása, amely nem löki rendszeresen gazdasági válságba az országát.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, már megint helytartót akarnak kinevezni, most Oroszország élére?
Egy részeges Jelcint, vagy valami ilyesmit? Egy komédiást oda is?
Hogy a Nyugat Oroszország javait is szétkapkodja, azért.

Oroszorszag harminc eve probal a nyugat partnere lenni. Lenezest, megvetest, csicskaztatast, kioktatast kapott helyette.
Mibol gondoljatok hogy Kina nem lenne korrektebb partner?

az a 90es evek valsaga pont azert volt mert megprobaltak a nyugattal joba lenni

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés