Visszaélések feketítik a zöld befektetéseket

2022. február 27. 22:11
A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek adásában Bátorfi Botond, a Peak elemzője és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a befektetések világában előforduló greenwashing jelenségről beszélgetnek.

Sajnos a fenntartható befektetések világában is számos visszaélésről lehet hallani, vagyis a legjobb szándékok mentén eljáró befektetők sem aludhatnak teljes nyugalommal.

A probléma az, hogy az ESG kritériumok alkalmazása még mindig nem egységes sztenderdek szerint történik.

Ehelyett minden vállalat maga döntheti el, hogy milyen szempontokat hangsúlyoz. Így az egyes szereplők mind előtérbe helyezhetik az erősebb oldalukat és jótékonyan megfeledkezhetnek a negatívabb képet festő dolgokról. Amíg nem kerülnek bevezetésre olyan globálisan alkalmazott, egységes kritériumok, amelyekben minden befektető megbízhat, addig mindenki okkal fog aggódni a fenntartható befektetések hitelessége miatt.

A visszaélések fegyvert adnak a fenntarthatósági forradalmat ellenzők kezébe is.

Ők innentől könnyedén hangsúlyozhatják, hogy értelmetlen a társadalmilag felelősségteljes befektetéseket propagálni, ha ilyen esetek történhetnek meg. A legjobb megoldást jelenleg a teljes tájékozottság elérése jelenti: érdemes elolvasni a célba vett vállalat befektetési prospektusát, olvasgatni a médiában az egyes cégek fenntarthatósági sikereivel és rekordjával kapcsolatban, valamint felmérni a piac gyakorlott szereplőinek álláspontját.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés