A külföld és a mezőgazdaság hajtja a szerb inflációt

2022. február 25. 9:40
A Szerbiai Nemzeti Bank (Narodna Banka Srbije – NBS) februári jelentése szerint ez év januárjában 0,8 százalékkal emelkedett az infláció, az előző hónaphoz képest, és az emelkedés ütemének növekedési tendenciája ebben a hónapban folytatódik, de továbbra is egy százalék körül marad, nem úgy, mint 2021 októberében és novemberében, amikor az élelmiszerárak növekedése miatt rohamosabban nőtt az infláció is.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal (Republički zavod za statistiku) adatai alapján

januárban az évközi infláció elérte a 8,2 százalékot, ami az NBS elvárásaival összhangban áll.

Az NBS jelentése szerint éves infláció további „enyhe növekedése” érezhető majd az év első negyedében, ugyanis költségnövekedés tapasztalható a feldolgozott élelmiszerek termelésében. Emellett kisebb mértékben a maginfláció is kihatással van rá, ám a Nemzeti Bank szerint azt enyhíti majd a kőolaj- és áramár tavalyi áremelkedés mérséklődése. Vagyis

az év második negyedétől az infláció lassulásával számolnak,

ami az NBS szerint a 2022. év végén 3,5-4 százalék körül alakul majd. Kiemelték, hogy a mezőgazdaságtól várják az infláció csökkenését, ugyanis mint rámutattak, a mezőgazdasági idény kezdetével, valamint az új termények betakarítása után a gyümölcsök és zöldségfélék, valamint az élelmiszeriparban felhasznált nyersanyag árának csökkenésére lehet számítani.

A Szerbiai Nemzeti Bank közleménye szerint a gyümölcs és a zöldségféle magas ára alakítja majd az előttünk álló időszakban az inflációt, ugyanis a tavalyi szárazság után a hozamkiesést követően várható volt a mezőgazdasági termékek árának a növekedése. Ez év januárjában a múlt év első hónapjához képest a mezőgazdasági termékek ára 23,5 százalékkal nőtt, míg a feldolgozott élelmiszerek ára 8,8 százalékkal lett magasabb. Az idén a jobb időjárási viszonyokban és átlagos hozamokban reménykednek, habár rámutatnak arra is, hogy megnőtt a mezőgazdasági befektetések költsége is, különösen a műtrágya drágult meg.

Kihangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy az ország inflációjának alakulása a nemzetközi inflációs nyomástól is függ majd.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés