György László: Hat intézkedést is hozott a kormány a kisebb benzinkutak gyors megsegítésére

2022. február 23. 18:30
Május 15-éig fennmarad a benzinárstop, de jelentős segítséget kapnak a kisebb benzinkutak, derült ki György László államtitkár Facebook-posztjából.

„Az elmúlt három napban előremutató tárgyalásokat folytattunk a kisbenzinkutakat képviselő szervezetek vezetőivel. Egyetértettünk abban, hogy a családokat meg kell védenünk a külföldről begyűrűző áremelkedéstől. Ezért egyetértettünk abban is, hogy május 15-éig fenntartjuk a Benzinárstopot, vagyis 480 Ft marad a benzin és a gázolaj ára a benzinkutakon. A kormány megismerve és megértve a kisbenzinkutak helyzetét az alábbi hat, gyors intézkedést hozta megsegítésükre” – derült ki György László államtitkár Facebook-posztjából.

Az intézkedések a következők.

1. Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.

2. Az MSZKSZ díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.

3. A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.

4. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.

5. Nulla százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.

6. A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet)

„Megállapodtunk, hogy az egyeztetéseket tovább folytatjuk. Az a közvetett célunk, hogy a gyors-segítségen túl a vidéki kisbenzinkutak technológiai felkészültsége javuljon. Ezért adunk a közvetlen megsegítésükön túl olyan támogatást, amely a működésüket versenyképesebbé teszi” – derült ki a posztból.

(Címlap: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés