Követi Magyarországot és sok pénzt ad az otthonteremtéshez Szerbia

2022. február 20. 8:00
A születési arányszám növelése érdekében a szerb kormány újabb ösztönzőprogramot vezetne be. Ezúttal egy olyan rendeleten dolgozik a pénzügyminisztérium a család és demográfiai minisztériummal, valamint a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztériummal együtt, amellyel a fiatalok lakhatási problémáit szeretnék megoldani. A készülő rendelet szerint az arra rászoruló fiatal családoknak akár 20 ezer eurós támogatást is nyújthatnának lakásvásárlásra és házépítésre.

„Folynak az utolsó simítások annak a rendeletnek az előkészítésén, amely alapján lakásvásárláskor vagy házépítéskor állami támogatásban részesülnek az idén született gyermekek szülei” – áll Siniša Mali pénzügyminiszter Instagram-bejegyzésében. A tárcavezető közösségi oldalán rámutatott: a rendeltben olyan kritériumokat kívánnak kidolgozni, melyek a lehető legtöbb polgár számára teszi majd hozzáférhetővé a támogatást. Mint kihangsúlyozta:

„fontosnak tartjuk a natalitás növekedésének ösztönzését és azt, hogy a fiatalok itthon alapítsanak családot”.

Az állam korábban már törvényrendelettel védte az anyák jogait. A most terítéken lévő rendeletnek is az lenne az egyik kitétele , hogy a támogatás fejében az ingatlan az anya nevére kerülne.

A bejegyzés szerint, a támogatásra

„azok az anyák lennének jogosultak, akik 2022. január 1-je után szülnek, vagyis akik ebben az évben hozzák világra gyermeküket, illetve akik Szerbia területén először szeretnének lakóingatlant vásárolni vagy építeni.”

A feltételek még kidolgozás alatt vannak, de a pénzügyminiszter bejelentése szerint az hamarosan a kormány elé kerül. Az egyik kitétel szerint a kérvényt a gyermek születésétől számított egy éven belül tudják majd a családok beadni.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés