Makronóm: Magyar növekedési csoda

A románok vártak 7 százalékos növekedést, de ez épp Magyarországnak sikerült

2022. február 19. 10:54
Miután Magyarország lett az uniós növekedési rekorder, a román gazdaság pedig messze elmaradt a várakozásoktól, a bukaresti kormány gazdasági előrejelzési bizottsága csökkentette az idei évre prognosztizált gazdasági növekedést is, amely az új becslés szerint várhatóan 4,3 százalék lesz.

A testület korábban 4,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést valószínűsített. A 0,3 százalékpontos csökkentést azzal indokolták, hogy a tavalyi negyedik negyedévben az infláció jelentős mértékben sújtotta a gazdaságot, akárcsak a koronavírus-járvány ötödik hulláma, és az idei év elejétől is gyorsult a magas energiaárak okozta infláció. Leszögezték, hogy az új prognózis megállapításakor nem számoltak egy esetleges orosz-ukrán fegyveres konfliktussal.

Érdekes, hogy a fent sorolt tényezők mindegyike Magyarországot is sújtotta, amiből arra lehet következtetni, hogy a magyar gazdaság európai szinten is a leginkább válságálló gazdasággá léphetett elő.

A gazdasági előrejelzési bizottság azt követően csökkentette az idei prognózisát, hogy a román országos statisztikai intézet kedden közzétett gyorsjelentése szerint tavaly

jelentősen elmaradt a várakozásoktól a gazdasági növekedés, amely 5,6 százalék volt a korábban remélt 7 százalékhoz képest.

A tavalyi utolsó negyedévben a GDP 0,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez mérten. Éves összevetésben a negyedik negyedévben a nyers adatok szerint a román GDP 2,2 százalékkal volt nagyobb, mint 2020 azonos időszakában, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 2,7 százalék volt.

Elkeserítő: közben szlovák közgazdászok már arról beszélnek, hogy gazdaságuk tátrai tigrisből megvert kutyává alacsonyodott le.

(MTI, Makronóm, címlap: MTI/EPA/Robert Ghement)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés