Pánik az iparban: csak pár napra elegendő az amerikai chipkészlet

2022. február 18. 11:09

A félvezetőket felhasználó amerikai gyártóknak és vállalatoknak mindössze öt napra elegendő készletük van a kulcsfontosságú chipekből - közölte kedden a Kereskedelmi Minisztérium egy új felmérés eredményeire hivatkozva.

2022. február 18. 11:09
null
Takács Zsolt

A kereskedelmi minisztérium jelentése szerint 2019-ben a vállalatok jellemzően 40 napnyi készletet tartottak fenn a kiemelten fontos chipekből. Most ugyanezen chipek esetében – amelyek a vállalatok minősítése szerint közé tartoznak a 160 legnehezebben beszerezhető termékek listájában – a jelentés szerint a vállalatok kevesebb mint öt napnyi készlettel dolgoznak.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter szerint a felmérés eredményei azt mutatják, hogy a kongresszusnak sürgősen jóvá kell hagynia az amerikai innovációs és versenytörvényt, amely 52 milliárd dollárt biztosít a hazai chipgyártás fellendítésére.

„Távol állunk a félvezetőellátás problémájának megoldásától” - mondta Raimondo két hete az újságíróknak. „A félvezető-ellátási lánc nagyon törékeny, és az is marad, amíg nem tudjuk felpörgetni a hazai a chipgyártást” – tette hozzá a kereskedelmi miniszter.

2021 ősze óta az amerikai Kereskedelmi Minisztérium részletes iparági adatokat kért be a félvezető-ellátási láncban szereplő nagyvállalatoktól. A jelentés a vállalatok, köztük a hardver- és eszközbesszállítók; a félvezetőgyártók; valamint a termékeikhez chipeket igénylő autóipari, ipari és egészségügyi vállalatok körében végzett felmérésen alapult.

Komoly kockázatot jelenthet egy távoli gyár leállása

A koronavírus-világjárvány megterhelte a globális ellátási láncokat, és szállítási fennakadásokat okozott, amelyek felhajtották a költségeket. Ma egyes vállalatok hosszabb távú megoldásokat keresnek, hogy felkészüljenek a jövőbeni ellátási láncokat leterhelő válságokra, még akkor is, ha ezek a stratégiák magas költségekkel járnak – írja a Wall Street Journal.

Az alacsony készletszint különösen nagy aggodalomra ad okot,

mivel egyetlen egység leállása is hatással lehet az egész ellátási láncra. Ilyen szűkös készletek esetén az ellátási láncban jelentős szerepet betöltő tengerentúli gyárak néhány napnál hosszabb ideig tartó leállása a készletek kifogyását okozhatja.

„Ez azt jelenti, hogy egy tengerentúli gyártó 2-3 hétig tartó üzemzavarának következtében amerikai gyártóüzemek állhatnak le és több ezer dolgozó állása foroghat kockán, ha az adott üzemnek csak 3-5 napra elegendő készlete van” – mondta a Raimondo a minisztérium jelentése alapján.

A szenátus tavaly fogadta el a csúcstechnológiai kutatás és gyártás fellendítését célzó 250 milliárd dolláros intézkedést, de ennek elfogadásáról nem született döntés a képviselőházban.

„A félvezetőhiány a kínálat és a kereslet jelentős eltérésének eredménye, amelyet a világjárvány tovább súlyosbít” – közölte a Kereskedelmi Minisztérium.

A kereskedelmi miniszter az első számú problémaként az elégtelen gyártási kapacitást említette, amit „az elnök javaslata hivatott felgyorsítani.”

Biden gyakran utalt a félvezetőhiányra

az ellátási lánc problémáinak megoldására és az infláció megfékezésére irányuló erőfeszítések részeként. Míg a figyelem középpontjában az autókban való felhasználásuk és az ebből eredő gyártási megakadások álltak, az elnök megjegyezte, hogy a hűtőszekrényektől a kórházi berendezésekig számos termékben használják a chipeket.

A gyártókapacitás bővítése a cél az USA-ban

„Amerika találta fel ezeket a chipeket” – mondta Biden egy néhány héttel ezelőtti rendezvényen, amelyen az Intel bejelentette, hogy Ohioban legalább 20 milliárd dollárt fektetnének új chipgyártási kapacitásba, mivel az évek során egyre inkább a tengerentúlra tolódott a chipgyártás, főként az alacsony költségű ázsiai országokba.

A Fehér Ház ipari adatokra hivatkozva azt állítja, hogy a chipgyártó vállalatok 2025-ig közel 80 milliárd dollár értékben jelentettek be új beruházásokat az Egyesült Államokban, „Mindent, amit csak tudunk, „Amerikában készült” címkével fogunk ellátni, különösen ezeket a számítógépes chipeket” – mondta Biden.

A Kereskedelmi Minisztérium összefoglaló tájékoztatója kiemelt bizonyos chipeket – bizonyos mikrovezérlőmagokat, analóg chipeket és optoelektronikai chipeket –, amelyek különösen

akut ellátási hiányban szenvednek.

Néhány beszállító tavaly azt találgatta, hogy a felhalmozás lehet a hiány egyik részleges magyarázata, de újságíróknak tartott tájékoztatójukon a minisztériumi tisztviselők elmondták: nem találtak bizonyítékot arra, hogy a hiány a chipek felhalmozásának eredménye lenne.

Az adatok azt mutatták, hogy ezeknek a chipeknek az átfutási ideje – a gyártás megkezdésétől a termék leszállításáig tartó idő – jellemzően 84 és 182 nap között volt. Ez 2021 végére néhány kulcsfontosságú termék esetében megduplázódott, és a szállítási idő 103-365 napra nőtt.

A kereskedelmi minisztérium azt is elmondta: további lépéseket tesznek az ellátási lánc átláthatóságának növelése érdekében, megjegyezve, hogy az iparág annyira összetett, hogy az ellátási lánc elején lévő gyártók messze vannak a végfelhasználóktól és ezért nem mindig látják, milyen kereslet lesz bizonyos termékek iránt, míg a chipek felhasználói „nem mindig tudják, honnan származik a szükséges chip.”

(Borítókép: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Járványfigyelő
2022. május 02. 10:29
Ők így bénítanak és kész! :-D
eius
2022. április 19. 06:07
S ez nem csak kocsira igaz. Saját tapasztalataim szerint egyéb eszközeimben is fölös számmal vannak nem használt funkciók. Telefonban n+1 kamera, laptoban CD lejátszó (jó, ez már kikopik lassan), reklámban látom újabban mosó - mosogatógépben wifi stb.
buherátor
2022. április 19. 06:07
Így van...mikor beülök a kocsiba, az az első, hogy kikapcsolom azt a sok felesleges baromságot... Lassan már cheklist van indulás előtt, mint egy repülőgépen. Aki ezek nélkül nem tud biztonságosan vezetni, attól elvenni a jogosítványát azonnal..
fatman
2022. április 19. 06:06
vicc a hidegháborúból: mikor lesz a Szovjetúniónak 16 bites processzora? amikor az első pershing rakéták becsapódnak... :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik