Emelkedik a légköri metánszint: tudósok egy ördögi spirál kialakulásától tartanak

2022. február 16. 15:00
A légköri metán gyorsan emelkedő szintje „nagyon rossz hír az emberiség és a bolygó számára” – figyelmeztetett egy megfigyelő. A friss amerikai kormányzati adatok az elmúlt években a légkör metán-koncentrációjának gyors növekedését jelezték, ami egyre inkább aggasztja a tudósokat, hogy az ember okozta klímaválság ördögi visszacsatolási spirált indított el, ami megállíthatatlanul bolygó-felmelegedéséhez vezethet.

Egyelőre nincs rá pontos válasz, de

nagyon úgy néz ki, hogy a felmelegedés a további a felmelegedést fogja táplálni.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) januárban közzétett kutatása kimutatta, hogy 2021-ben, a feljegyzések szerinti negyedik legmelegebb évben, a metán – ami szintén egy üvegházhatású gáz, de 28-szor erősebb, mint a szén-dioxid – légköri koncentrációja, meghaladta az 1900 ppm értéket.

Amint arról a Nature kedden beszámolt, „a metánkibocsátás növekedése az ezredforduló környékén lelassult, viszon 2007 körül gyors és titokzatos növekedésnek indult”.

„A kiugrás miatt sok kutató aggódik, hogy a globális felmelegedés olyan visszacsatolási mechanizmust indíthat el, amely során egyre több metán szabadul fel, ami még nehezebbé teszi az hőmérséklet emelkedésénekmegfékezését” - jegyezte meg a portál. „A metánkiáramlásra a lehetséges magyarázatok az olaj és a földgáz bővülő kitermelésétől és a hulladéklerakók növekvő kibocsátásától kezdve a növekvő állatállományig és a vizes élőhelyeken élő mikrobák növekvő aktivitásáig terjednek”.

Euan Nisbet, a londoni Royal Holloway Egyetem tudósa a Nature-nek elmondta, hogy „a metán szintje vészesen növekszik”, mivel a világ nagyhatalmú országai nem hajlandók véget vetni a szén, a földgáz és más szennyezőanyag- források kitermelésének.

„A felmelegedés táplálná a felmelegedést? Ez egy hihetetlenül fontos kérdés. Egyelőre nincs rá válasz, de nagyon úgy tűnik, hogy igen.” - mondta Nisbet.

A tudósok régóta tartanak attól, hogy a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos égetése olyan láncreakciókat indíthat el, amelynek következményei - mint az egyre fokozódó globális felmelegedés - visszafordíthatatlanokká válnak.

Bár a kutatók még mindig dolgoznak azon, hogy megállapítsák, mekkora mértékben felelős az emberi tevékenység a légköri metánszintek elmúlt években tapasztalt riasztó megugrásáért, de a tudósok korábban már figyelmeztettek arra, hogy a metánkibocsátás bizonyos okait - például a permafroszt felolvadását - ne minősítsék "természetesnek", mivel ezek jellemzően az ember okozta felmelegedés következményei.

„Függetlenül attól, hogy ez a rejtély miképp is alakul, az emberek nem ússzák meg a dolgot”

 - hangsúlyozta kedden a Nature. „Az izotópos trendek legújabb elemzése alapján úgy becsülik, hogy az olyan antropogén források, mint az állattartás, a mezőgazdasági hulladék, a hulladéklerakók és a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése, a 2007 és 2016 közötti időszak teljes metánkibocsátásának mintegy 62 százalékáért felelős”.

A NOAA legújabb adatait hónapokkal azután tették közzé, hogy az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) 2021-es, mérföldkőnek számító jelentésében arra figyelmeztetett, hogy

a légköri metánszint jelenleg magasabb, mint volt az elmúlt 800 ezer évben bármikor.

E szörnyű megállapítás ellenére, a globális politikai döntéshozók a novemberi COP26 klímacsúcson kevés lépést tettek a metánkibocsátás érdemi kezeléséért. Bár több tucatnyi ország aláírta azt a kötelezettségvállalást, hogy az évtized végéig a 2020-as szinthez képest 30 százalékkal csökkentik a metánkibocsátást, az éghajlatvédelmi csoportok szerint, ezek „az ígéretek csak egy lapra felrótt szavak, konkrét intézkedések nélkül, amelyekkel valóra váltanák őket”.

A COP26 tárgyalások közepette a Biden-kormányzat bemutatta az Egyesült Államok metánkibocsátásának csökkentését célzó intézkedéseit, de a bírálóik szerint ezek nem mennek elég messzire. Az USA a világ második legnagyobb metánkibocsátója.

„Túl régóta ismerjük ennek az erős hőcsapdás szennyező vegyületnek a káros hatásait, tudtuk, hogy továbbra is az olaj- és gázipari műveletek jelentik ennek fő forrását, és tudjuk, hogy már léteznek megoldások a gyors csökkentés elősegítésére. Ennek ellenére az olaj- és gázipari műveletek továbbra is tarthatatlanul magas és teljesen megelőzhető metánkibocsátással járnak.” – mondta Julie McNamara, az Aggódó Tudósok Uniójának klíma- és energiaprogramjának politikai igazgató-helyettese.

„A metánkibocsátás gyors csökkentése jelentős és nagyon szükséges rövid távú éghajlati előrelépést eredményezne”

- mondta McNamara.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kimaradt a cikkből, hogy a metán, a széndioxiddal ellentétben, magától (UV fény hatására) lebomlik a légkörben. És az is, hogy a föld múltjában többször is volt már a mostani sokszorosa a metánszint a légkörben, mégse főtt meg a föld. Most sem fog. Már megint a hisztériázás megy ész nélkül. Mit keres egy ilyen cikk a mandin?

Így van.
Ez a CO2 üldözés egy baromság, ez bizonyos körök üzleti érdeke.
Az óceánokat meg nem lehet betemetni, bár Gréta ezt is megoldaná.
Együtt kell élni a bolygó változásaival.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában