Biden ígért, de nem segít: a hoppon maradó diákhitelesek helyett a bankok oldalára állt

2022. február 16. 19:20
Biden ígéretet tett a kampányában, hogy 10 ezer dollárt elenged a diákhitel tartozásokból, ám a januári sajtótájékoztatón nem kívánt nyilatkozni ez ügyben. 

Ígéretet tett, mégsem válaszol a kérdésekre 

„Egyértelmű választ várunk az elnöktől és nem hiszem, hogy eddig hallottam volna” – vádolta az elnököt Cori Bush progresszív képviselő, aki korábban is felszólalt már a diákhitel-válság ellen.

Amit biztosan tudunk, hogy Biden meghosszabbította a diákhitel-törlesztési szünetet májusig, ezzel levesz némi terhet a hitelfelvevők válláról. 

Bidenre egyre nagyobb nyomás nehezedik 

Közeleg a félidős választás, ezért Biden vállára egyre nagyobb teherként nehezedik a diákhitel-probléma.

Körülbelül 

43 millió amerikai tartozik a szövetségi kormánynak, együttesen több mint 1,7 billió dollárnyi diákhitellel.

„Bárcsak úgy kerülhetnék ki a diákok az adósságukat, ahogyan Biden tért ki a megszegett ígéreteivel kapcsolatos kérdések elől” – jelentette ki Thomas Gokey, az Adósság Kollektíva egyik szervezője.

A Fehér Ház egyik tisztviselője szerint Biden elnök támogatja a diákhitelek csökkentését és jelenleg azon dolgozik, hogy megoldást találjon az adósságkönnyítésre.

Cody Hounanian, a Student Debt Crisis Center (SDCC) ügyvezető igazgatója is megszólalt az ügyben: „Örömmel látom, hogy a sajtó továbbra is kalapálja az elnököt és a sajtótitkárt ebben a kérdésben. 

Számomra ez azt jelenti, hogy bármit is tesz ez a kormányzat, a sajtó és az emberek emlékeznek arra, amit a kampánykörúton ígért az elnök”.

George Bush szerint Bident egy tollvonás választja el a sikertől

„A diákok adósságválsága egyedülállóan borzalmas: átível ideológiai, faji és gazdasági határokon, országunk minden egyes irányítószámát és közösségét érinti. Biden elnöknek ritka lehetőse van arra, hogy egy az egész országon segíthessen egy tollvonással” – nyilatkozta Bush, majd hozzátette: „Az elnöknek megvan a jogköre, hogy eltörölje a diákok adósságát, ezért meg kell tennie.”

„Lehet, hogy most Biden kitért a kérdés elől, de hagyhatja majd figyelmen kívül a 45 millió diákhitel-felvevőt, amikor májusban megpróbálja visszakapcsolni a kifizetéseket” – mondta Braxton Brewington, az Adóssággyűjtemény sajtótitkára a januári sajtótájékoztatón.

Biden átverte a diákhiteleseket és még keresett is rajta

 Biden korábban segített a hitelezőknek abban, hogy megnehezítsék az amerikaiak számára az adósság rendezését a csőd révén – a szakértők szerint arra ösztönözte a bankokat, hogy könnyebben adjanak hitelt, ne kelljen félniük attól, hogy a bíróságok eltörölhetik ügyfeleik visszafizetési kötelezettségeit.

 Ugyanakkor azzal, hogy több adósnak elvették a csődvédelem lehetőségét, az elmúlt 40 évben az átlagos amerikai adósság teher felment. Ma több mint 10 000 dollár személyes (nem jelzáloghitel) adósság jut minden amerikaira, szemben az 1970-es évek elején tapasztalt durván 6 000 dollárral.

Ez a növekedés és a vele járó kamatfizetések

hatalmas nyereséget termeltek a pénzügyi ágazat számára, amely eddig több mint 1,9 millió dolláros kampány-hozzájárulást juttatott Bidennek a politikai karrierje során.

Biden nincs túl jó formában: még azt is elfelejtette, hogy ő az elnök

Hogyan is várhatnánk érdemi választ Bidentől, ha korábban azt is elfelejtette, hogy ő az elnök.

Biden elnök szintén egy januári sajtótájékoztatóján csak a stábja által kiválasztott újságírók kérdéseire válaszolt, a beszéde gyakran botladozott és zavartnak tűnt, sok esetben még értelme sem volt a mondanivalójának – állítja a New York Post

Az amerikai elnök gyakran tett említést a múltról – „bezzeg az én időmben” a kábeltelevíziós hírek és a Republikánus Párt is más volt.

Arra viszont már kevésbé emlékezett, hogy mit mondott egy héttel ezelőtt. Tagadta, hogy a szenátus filibuster-szabályok megszüntetésének ellenzőit Bull Connorhoz és Jefferson Davishez hasonlította volna, percekkel később azonban az előbb említett szenátorokat figyelmeztette, hogy a hírhedt álláspontjuk végigkíséri az életüket.

A beszéd végén Biden bevallotta, hogy azt is elfelejtette, hogy ő egy elnök és már nem „csak” egy szenátor.

Korábban viszont kijelentette hogy ő már most többet ért el, mint bármely más elnök a történelemben. Akkor hogy is van ez?

Joe Biden támogatottsága alacsonyabb, mint alelnökéé

A sok ellentmondás, feledékenység és hárítás nem éppen kifizetődő az elnök számára: a Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Biden 43 százalékos támogatottsága alacsonyabb, mint alelnökéé, Kamala Harrisé.

A Gallup december 1-jén készített felmérése szerint a szövetségi kongresszus legnépszerűbb politikusa Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőcsoportjának vezetője: a megkérdezettek 46 százaléka támogatja munkáját.

A közvélemény-kutatás szerint 

a megkérdezettek 51 százaléka elutasítja a 79 éves Joe Biden eddigi tevékenységét.

A Gallup vizsgálta az amerikai politikai és közélet más szereplőinek elfogadottságát is. 

Kiderült, hogy a népszerűtlen politikusok közé tartozik Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetője (34 százalékos népszerűséggel) és Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi tanácsadója, akinek tevékenységét a megkérdezettek 47 százaléka utasítja el.

Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés