Aki nem tudja felmutatni a vakcinaútlevelét, nem léphet be a legnagyobb kanadai áruházakba

2022. február 18. 13:53
Írta: Fekete Kíra
A legnagyobb kanadai kiskereskedelmi áruházláncok a helyi szabályozásra hivatkozva mostantól megkövetelik az oltási igazolást. A kanadaiak egy része elfogadja az áruházláncok korlátozó üzletpolitikáját, mások viszont bojkottra szólítanak fel.

Vakcinaútlevél nélkül csak kísérettel

A nagy kiskereskedelmi áruházakban, például a Walmartban vagy az IKEA-ban

az oltási útlevéllel nem rendelkező vásárlókat „mindenkor egy áruházi alkalmazottnak kell kísérnie”

a québeci egészségügyi minisztérium január közepén bevezetett korlátozó intézkedése után. Ez mindenkire vonatkozik, aki 13 éves vagy idősebb, és minden olyan kereskedelmi üzletre, amely 1500 négyzetméteres vagy annál nagyobb.

„Üdvözlöm. A québeci kormány utasításának megfelelően bevezetjük az oltási útlevelet a québeci üzleteinkben. Vásárlóink türelmét és megértését kérjük, miközben továbbra is biztosítjuk a biztonságos és hatékony vásárlói élményt” – tweetelte Kanada legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Walmart Canada.

A be nem oltott vásárlók csak a nagyobb üzletekben vehetik igénybe a gyógyszertári szolgáltatásokat, és nem vásárolhatnak más termékeket, csak ha egy alkalmazott kíséri őket – írja a minisztérium.

Marie-Louise Harvey minisztériumi szóvivő a McClatchy Newsnak elmondta, hogy „az 1500 négyzetméteres vagy annál nagyobb eladótérrel rendelkező nagy- vagy kiskereskedelmi üzletek esetében az egyetlen kivétel, amely lehetővé teszi, hogy a nem megfelelően védett emberek oda menjenek, az a gyógyszerészeti szolgáltatások igénybevétele. Más kivételek nincsenek előírva”.

Vakcinahiszti vagy jogos harag?

Néhány vásárlónál a Walmart bejelentése kiverte a biztosítékot, a Twitteren adtak hangot nemtetszésüknek a #BoycottWalmart hashtag kíséretében.

A kritikusok rámutattak: a Quebecben található Walmart-üzletekben masszív plexiüveg választja el a bevásárló területet, amely szerintük az oltatlanok elszigetelésére szolgál.

A Walmart cáfolta a vádakat, és a Twitteren közzétett bejegyzésekben kifejtette, hogy az elválasztófalakat az üzlet alkalmazottai számára állította fel, hogy az oltási útleveleket biztonságban tudják ellenőrizni. Ezzel tulajdonképpen be is ismerték, hogy oltatlanok egyedül semmiképp sem léphetnek be az üzlethelyiségbe.

A közösségi média oldalakon viszont sokan támogatják a bolti korlátozásokat – a koronavírus megfékezését szolgáló intézkedésként üdvözlik. A Marketwatch portál rámutat, hogy világszerte több mint 355,5 millió embert fertőződött meg koronavírussal, akik közül több mint 5,61 millióan elhunytak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is üdvözli a korlátozó intézkedéseket – a közelmúltban azt nyilatkozták, hogy 2022-ben véget érhet a világjárvány „akut fázisa” – ha az országok összefognak, és a világ lakossága megkapja a vakcinákat.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés