Kiderült: ez a négy tényező kell, hogy a klímaváltozás nyertesei legyünk

2022. február 5. 8:22
Édesvíz, demográfia, ipar és stabilitás - ezek a tényezők tesznek válságállóvá egy-egy régiót a klímaváltozás közepette. Az amerikai Michigan állam márpedig épp megfelel ennek a képletnek, így válhat az Egyesült Államok meghatározó régiójává 2050-re, véli Parag Khanna geopolitikai és globalizációs szakértő.

Már nem kevés klímatudós figyelmeztet az éghajlatváltozás következtében emelkedő hőmérsékletre, illetve tengerszintekre – az Egyesült Államok Global Change Research Programja szerint például a globális tengerszint már nyolc hüvelykkel (20,32 centiméterrel) emelkedett 1880 óta.

Mindez az elkövetkező évtizedekben áttelepülésre kényszeríthet egyes amerikaiakat és Parag Khanna globalizációs szakértő szerint, a „Nagy Tavak” (Great Lakes) régiója, de különösen

Michigan, mint központi állam 2050-ben virágozni fog.

Khanna úgy véli, hogy az édesvízben gazdag, erős demográfiai és ipari alappal rendelkező illetve geopolitikailag stabil földrajzi területek lesznek a legkívánatosabb élőhelyek a jövőben – márpedig ezek a tulajdonságok Michiganre jellemzőek, emeli ki.

Az indiai-amerikai politológus szerint, ezáltal

Michigan környéke egy reneszánszt fog átélni az éghajlatváltozásnak köszönhetően,

ugyanis kiemeli, „az emberek újjáélesztik a városokat és ez minden bizonnyal olyan államok javára válik, mint Michigan”.

Khanna optimizmusának ellenére, nem lehet minden ilyen fényes – erre figyelmeztet Matthew Casale klímaszakértő. Kiemeli, hogy az állam már most is érzékeli a klímaváltozás káros hatásait újabb árvizeken és viharokon keresztül, míg szerinte Michigannek elegendő élelmiszerre és vízre lesz szüksége az új lakók támogatásához.

Casale azt is hozzáteszi, hogy bár az Egyesült Államok északkeleti részén található állam valóban jobb ellenálló képességgel bírhat, az éghajlatváltozás mégis komolyan érezhető a tágabb környéken.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában