Kommunista nagybefektetők?

Kereszténygyilkos szélsőbaloldali terroristák röplapját árverezték el: megőrültek érte az olasz befektetők

2022. február 2. 11:17
A becsült ár sokszorosáért, 26 ezer euróért (9,3 millió forintért) árverezték el a Vörös Brigádok egy eredeti röplapját Aldo Moro volt olasz miniszterelnök elrablásáról.

Vérszagra gyűlnek a befektetők

A röplappal a Vörös Brigádok terrorszervezet magára vállalta a felelősséget Aldo Moro (1916-1978) 1978. márciusi elrablásáért.

A kereszténydemokrata államférfit 1978. március 16-án rabolták el egy rajtaütés során, amelyben az őt kísérő öt rendőrt lelőtték, majd 55 nappal később, 1978. május 9-én a baloldali terroristák a volt miniszterelnököt is meggyilkolták.

A röplap 600 eurós (217 ezer forintos) kikiáltási árral szerepelt a Bertolani Fine Art aukciósház honlapján. A csütörtökön eladott történelmi dokumentum végül az eredetileg becsült 1300-1700 eurós ár többszöröséért kelt el, írta a The Guardian.

A Bertolami aukciós katalógusa szerint a röplapot, egy sorozat első darabját az emberrablás másnapján küldték ki a terroristák a sajtónak.

A Vörös Brigádok fejléces, jellegzetes, körbe rajzolt csillagos logójával ellátott papírjára írt szöveg ezzel a bejelentéssel kezdődik: „Március 16-án, csütörtökön a Vörös Brigádok egy fegyveres csoportja elrabolta és a nép egy börtönébe zárta Aldo Morót, a kereszténydemokraták vezetőjét”.

Aldo Morót a terrorszervezet 13 tagja tartotta fogva egy római lakásban. A szervezet kilenc tagját 1981-ben elfogták és börtönbüntetésre ítélték, de már mind szabad lábon vannak.

A politikus golyóktól átlőtt holttestét május 9-én találták meg Rómában, egy parkoló autó csomagtartójában.

Vér tapad még a lapokhoz is

Moro meggyilkolása volt a Vörös Brigádok legjelentősebb akciója. A politikus támogatta a kereszténydemokraták és a szélsőséges terrorszervezettel ellenséges, olasz kommunista párt történelmi koalícióját.

A kétoldalas röplap kárhoztatja az állam imperializmusát, Morót az imperialista hatalmak által kiadott irányelvek politikai keresztapjának és leghűségesebb végrehajtójának nevezte.

Az aláírás ez volt: A kommunizmusért, a Vörös Brigádok.

Az árverést heves viták kísérték Olaszországban.

„A vér csöpög ezekről a lapokról, nem lehet őket adni-venni, gyűjtemény darabjává tenni” – mondta Mario Calabresi, a La Repubblica korábbi szerkesztője, akinek rendőr apját 1972-ben szintén a szélsőbaloldali szervezet ölte meg.

Külföldön fogták el a balos terroristákat

A címlap baloldalán Rita Algranati (az előtérben) és Maurizio Falessi (a háttérben), a Vörös Brigádok olasz szélsőbaloldali terrorszervezet tagjai rendőrök kíséretében távoznak a római rendőrparancsnokságról 2004. január 14-én. Algranatit azzal gyanúsítják, hogy részt vett Aldo Moro olasz miniszterelnök 1978-as elrablásában, majd meggyilkolásában. A két terroristát a kairói repülőtéren fogták el az egyiptomi és az olasz rendőrség közös akciója során.

A címlap jobboldalán fotóriporterek fényképezik Aldo Moro, az olasz Kereszténydemokrata Párt volt elnökének holttestét, akit egy személyautó csomagtartójában találták meg május 9-én a Via Caetani-n, Róma belvárosában. Morot március 16-án rabolták el a Vörös Brigádok terroristái, akiket a rendőrségnek akkor nem sikerült elfognia.

(MTI, címlap: MTI/EPA/Mario de Renzis)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés