Professzor: Az angol a fehérek nyelve, így a nyelvhelyesség iskolai osztályozása rasszista dolog

2022. február 3. 8:04
Írta: Fekete Kíra
A fehér nyelvi felsőbbrendűség felszámolásának érdekében Asao B. Inoue, Arizona Állam professzora a munkaalapú osztályozást támogatja.

A professzor szerint a fehér gyerekek előnyt élveznek az írásórákon

„A fehér nyelvi felsőbbrendűség az egyenlőtlen és változatos nyelvi örökségnek, valamint a szabványként használt fehér beszédstílusnak köszönhető. Ez kiváltságossá teszi azokat a diákokat, akik már eleve ezekkel a nyelvi szokásokkal rendelkeznek” – idézi a professzort a Mish Talk

Inoue – az általa rasszistának vélt osztályozás felszámolása érdekében – megalkotta a „Habits of White Language”, azaz a HOWL kifejezést, amelyet az tanároknak követniük kellene annak érdekében, hogy minden diák egyenlő eséllyel szerezhessen jó jegyet. 

Munkaalapú osztályozással korrigálnák a nyelvi különbségeket

Inoue azt javasolta, hogy vezessék be a munkaalapú osztályozást a fehér felsőbbrendűség megszüntetésének érdekében. 

„Ez a lépés lehetővé teszi, hogy változatosabb nyelvi szokások keringjenek” – magyarázta a professzor. 

A módszer lényege, hogy

a feladatokat nem nyelvtan, stílus és minőség alapján osztályozzák, inkább a diákok feladatba fektetett munkáját értékelik.

Inoue hozzátette: amennyiben az emberek ragaszkodnak a fehérek nyelvtani és stilisztikai szabályaihoz, akkor valójában azt akarják, hogy az osztályban mindenki egyformán gondolkozzon és értelmezze a világot. 

Munkaalapú osztályozás a gyakorlatban

Vannak kétségeink a működést illetően: Hogyan tudná a diákokon kívül bárki más, hogy mennyi időt és munkát fektetett a feladatba? Talán megkérdezik őket? – veti fel kérdéseit a Mish Talk. 

Amennyiben elterjed ez a nézet, az leronthatja az innovációkat, aláássa a tudástermelést és akár a termelékenységet is, hiszen az oktatás alapjait kérdőjelezi meg.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon helyes, teljesen egyetértek vele!
Az angol nyelv feketék és egyéb rasszok általi használata kulturális kisajátítás, szépen térjenek csak vissza a saját törzsi nyelvükhöz, sajátítsák el azon bármilyen szakma vagy tudomány alapjait, és utána helyezkedjenek el azzal a tudással bárhol.
Sok sikert!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés