Felpörgött a szerb ingatlanpiac, az ingatlanok 80 százalékáért készpénzzel fizettek

2022. január 30. 16:33
A szerbiai ingatlanpiac 2021-es év utolsó negyedévében összesen 1,8 milliárd eurót forgatott meg, ami 33,8 százalékos növekedést jelent 2020-as év utolsó negyedévéhez képest. A Köztársasági Földtani Intézet (Republički Geodetski Zavod, RGZ) közzétett adatai alapján a múlt év utolsó három hónapjában rekordmennyiségű, 37.500 adásvételi szerződést kötöttek meg.

A koronavírus-járvány még inkább felélénkítette az ingatlanpiacot Szerbiában, megnőtt a kereslet, ami felgyorsította az ingatlanok árának növekedését is. Az négyzetméter árak növekedésében már a 2021-es év elején 9 százalékos növekedés volt érzékelhető, de vannak olyan községek, illetve kisvárosok, mint például Pancsova (délkelet-vajdasági város), ahol a telkek és az építési területek árában 300 százalékos emelkedést jegyeztek.

Újvidéken a lakások és a házak négyzetmétere átlagosan 1.700 euróba került. Belgrádban a távolabb eső városi községekben is 1000 eurót meghaladja a négyzetméterár, míg a város központjában akár 5.000 eurót is fizetni kell érte. Hivatalos adatok alapján,

 a legdrágább eladott lakásnál, Szerbia fővárosának épülő luxusnegyedében, 10.068 eurót fizettek négyzetméterenként.

Az ingatlanszakértők szerint a négyzetméterárak stagnálására egyelőre nem kell számítani, bár az idei év első heteiben lelassult az árak emelkedése, a kereslet még mindig magas, így a négyzetméterárak is tovább emelkednek.

Az elmúlt négy évben, ennek ellenére tavaly kötötték meg a legtöbb adásvételi szerződést. A múlt év utolsó három hónapjában 7,6 százalékos növekedést tapasztaltak az azt megelőző negyedévhez képest.

A RGZ adatai alapján, az ingatlanpiacon elsősorban lakásokat vásároltak, a múlt évben eladott ingatlanok 51 százaléka lakás volt. Az intézet adatai alapján

902,1 millió eurót költöttek a lakásokra, amiből csak Belgrád területén 541,9 millió eurót.

Az ország területén tavaly megvásárolt lakások 30 százalékát hitelből vásárolták meg a polgárok, ami 2%-kal kevesebb, mint az év harmadik negyedében.

Házakra, hétvégi házakra, nyaralókra a múlt évben 188,5 eurót (11%) fordítottak a vásárlók, építési területre 125,8 millió eurót (7%) költöttek, üzlethelyiségre 102,2 millió eurót (6%), míg mezőgazdasági földterületre 68,2 millió eurót (4%).

A Szerbiai Földtani Intézet 2021 júliusában közzétett adatai alapján, egy év leforgása alatt az ingatlanok 85 százalékáért készpénzben fizettek a vásárlók. Ez a magas arány azzal magyarázható, hogy a mezőgazdasági földterületeket 99 százalékát készpénzért vásárolták meg. A napokban közzétett adatok alapján pedig 2021-ben megvásárolt ingatlanok csupán 13 százalékáért fizettek hitellel.

Gombamód szaporodnak a lakások

A szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal (Republički zavod za statistiku, RZS) legfrissebb adatai alapján, 2021 novemberében 3.334 építési engedélyt adtak ki az illetékes szervek, 39,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek 85,7 százaléka épületre vonatkozott, annak is 84,3 százalékban lakóépületre.

A rendelkezésre álló adatok alapján

2.538, átlagban 76,3 m² nagyságú lakás felépítésére adtak ki engedélyt.

A legtöbb építkezésre Belgrádban lehet számítani az előttünk álló időszakban, ugyanis a kiadott engedélyek 19,4 százaléka a fővárosra vonatkozik. Nem sokkal marad el a Morava Körzet (Délnyugat-Szerbia) sem, hiszen az engedélyek 19 százaléka szerint itt építkeznek majd, ezt követi az engedélyek 7,6 százalékával a Mácsvai Körzet (Közép-Szerbia északnyugati része), és 7,4 százalékkal a Sumadija Körzet (Közép-Szerbia).

(Címlapképen egy újvidéki lakás, a Pannon RTV felvétele.)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés