Megint tévedett a baloldal: csökkent a rezsi, de nem kezdtünk őrült fogyasztásba

2022. február 3. 20:43
A baloldal szerint pazarló fogyasztást eredményez a rezsicsökkentés, Hortay Olivér klímapolitikai szakértő viszont Facebook-posztjában rámutatott, hogy ez közel sincs így. 

Márki-Zay: Az árakon keresztül kellene ösztönöznünk az energiatakarékosságra

Márki-Zay szerint az embereket „az árakon keresztül kell ösztönözni az energiatakarékosságra”, és hogy „az energiavédelmi, hatékonysági beruházások soha nem térülnek meg, ha mesterségesen alacsonyan tartjuk az árakat.”

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt is kijelentette, hogy

„ahhoz, hogy fenntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár növekedést.” 

„Ami nekem abszolút kivágta a biztosítékot, ingyen energiát akarunk adni valakinek. Onnantól kezdve nem lesz ösztönzés arra, hogy valaki energiatakarékos legyen” – idézte korábban a baloldali politikust a Mandiner.

Hortay Olivér: a rezsicsökkentéssel több pénzünk marad minden másra

Bár a baloldal azt hangoztatja, hogy a rezsicsökkentés az embereket pazarlásra, az emelés pedig takarékosságra inti, Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai Üzletágának vezetője máshogy vélekedik erről, egészen más képet rajzolva a fogyasztói viselkedésről.

Hortay szerint 2010-ben – amikor Magyarország volt a legdrágább ország vásárlóerő-paritáson – 

valamennyivel csökkent a fogyasztás, de az is csak azért, mert megjelent 200.000 energiaszegény háztartás, akik nem tudták megfizetni az energiát. 

„A rezsicsökkentést követően pedig nem kezdett el mindenki őrült módjára energiát fogyasztani – égve hagyni a lámpát mindenhol a lakásban és 30 fokra felfűteni a lakását. Ami valójában történt, hogy a háztartások teljes kiadásában csökkent a rezsire kiadott hányad, így több pénzük maradt élelmiszerre, utazásra, taníttatásra, kultúrára” – ismertette a szakértő a jobboldali stratégia előnyeit.

Az árstop nem jelenti azt, hogy a magyarok többet fogyasztanak 

„Nem látszik, hogy a kormány által maximált üzemanyagár – amelynek köszönhetően a benzin átlagára egy csapásra 26, a gázolajé pedig 32 forinttal csökkent – érdemben megdobta volna az üzemanyag-fogyasztást novemberben a hazai kutakon” – derül ki az Index egyik cikkéből. 

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 2021 novemberében mintegy 155 millió liter benzin és 321 millió liter gázolaj fogyott a magyarországi kutakon. Ez csupán 7,9, illetve 5,2 százalékos növekedés az előző évihez képest, és nem mutat kiugrást az előző hónapok után sem, sőt a gázolaj esetében március óta nem mértek ilyen alacsony éves bázisú növekedés” – támasztotta alá az Index. 

Hortay elmélete tehát beigazolódni látszik – az árak alacsonyan tartása nem arra ösztönzi a magyarokat, hogy pazaroljanak, a megmaradt pénzt inkább másra költik. 

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés