Rendőrállamot erőszakolt a népére az ausztrál miniszterelnök, majd a piac elé vetette őket

2022. január 24. 10:14

Írta: Rádi Balázs
Ausztráliában annak ellenére tombol a koronajárvány, hogy a liberális demokrata kormány elment a falig és gyakorlatilag egészségügyi rendőrállamot erőszakolt az ausztrálokra.

A világ talán legdurvább koronavírus intézkedései csak a nép felzaklatására voltak elegendők

Ausztráliában aki Covid-gyorstesztet szeretne, saját magának kell megvásárolnia, bár ez nehézségekbe ütközhet, mivel a patikákban és más üzletekben kifogyóban vannak a készletek.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök beismerte, hogy nem bírnak el a koronavírus-járvánnyal, állítása szerint fogytán vannak az állam forrásai.

„Több százmilliárd dollárt fektettünk abba, hogy Ausztráliát átsegítsük ezen a válságon” – mutatott rá a miniszerelnök.  

Az ausztrál ellenzék kritizálta a kormány járványkezelését, mivel a koronavírusos esetek száma robbanásszerűen megnőtt, miközben az emberek diagnosztizálatlanul maradnak, mert a tesztelés akadozása miatt nem tudnak időben visszajelzést kapni a betegségükről.

„Ez egy olyan közpolitikai kudarc, amilyet még nem láttunk ebben az országban”

– értékelte a kormány járványkezelését Anthony Albanese ellenzéki vezető, aki szerint szörnyű következményekkel jár, ha a gyorstesztek nem lesznek szabadon hozzáférhetők.

„Nem kapunk több [gyors] tesztet. Még mindig izolálunk, de mit tegyünk? Álljunk még négy órát sorba, hogy teszteljük magunkat? Próbáljuk megtenni, amit a kormány mondott, de egyszerűen nem megy” – fakadt ki egy elégedetlen melbourn-i lakos a Sydney Morning Heraldnak.

Egészségügyi rendőrállam lett a liberális demokráciából

Bár Ausztrália még mindig liberális demokráciának nevezi magát, a koronavírus nagyobb elterjedésének megelőzése érdekében már-már diktatúrára hajazó szigorú korlátozásokat vezetett be a kormány. Az oltás ellen tüntető tanárokat vertek bilincsbe a rendőrök, alkalmazással követték a fertőzöttek mozgását, a bankszámláik befagyasztásával és az otthonuk lefoglalásával fenyegették a lakosságot, sőt, még azt is megszabták mennyi sört ihatnak a karanténban lévő ausztrálok – számolt be róla korábban a Makronóm.

Legutóbb pedig arról számolt be lapunk, hogy kényszertáborba zárja a Covid-fertőzötteket az ausztrál kormány. Nem is csoda, hogy Babos Tímea úgy döntött, az ausztrál kormány világjárvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt nem lép pályára az év első Grand Slam-tornáján. „Egyszerűen nem tudok azonosulni az ausztrál kormány Covid-intézkedéseivel, az esetleges karantén-kötelezettséggel, ahogy a Covid-táborok is elrettentenek. Őszintén mondom, hogy nem mennék nyugodt szívvel Ausztráliába” – fejtette ki döntése hátterét a magyar teniszezőnő.

Majd a piac megoldja, és még csurran-cseppen is

Scott Morrison miniszterelnök a rá nehezedő nyomás ellenére sem teszi mindenki számára ingyenessé a COVID-19 gyors antigénteszteket, inkább kereskedőkre bízza az értékesítést. 

„A világjárványnak most olyan szakaszába értünk, amikor már nem lehet mindent ingyenessé tenni,

mert ha valaki azt mondja, hogy ingyenessé akar tenni valamit, akkor valaki mindig fizetni fog érte, és az mindig te leszel”

– jelentette ki Morrison.

A miniszterelnök szerint az államnak el kell engednie a vakcinák forgalmazását és a versenyszférára kell bíznia. Ezt azt jelenti, hogy kiskereskedelmi gyógyszertárak és szupermarketek polcairól vásárolhatnák meg az ausztrálok a gyorstesztet. 

Mario Tascone az egyik legnagyobb ausztrál gyógyszertári kiskereskedelmi lánc, a Chemist Warehouse igazgatója azonban azt követelte, hogy a teszteket „a lehető legolcsóbbá” tegyék, és azt javasolta, hogy a termékre kivetett áru- és szolgáltatásadót töröljék el, amely jelenleg tíz százalék. Az igazgató szerint

nem fest jó képet a kormányról, ha adó formájában minden eladott antigén teszt után a bevétel tíz százalékát zsebre vágja. 

„Ha 25 millió ember egy héten belül gyors antigéntesztet akar, azt nem lehet megoldani” – mondta gyógyszertárlánc igazgatója a 2GB sydneyi rádióállomásnak.

A kormányra nem lehet számítani a tesztelés kérdésében

A ránehezedő nyomásnak engedve az ausztrál miniszterelnök a hátrányos helyzetű csoportoknak – akik „nemzeti kedvezményes kártyával” is rendelkeznek – ingyenessé tette a gyorsteszteket. Ez a kormány becslése szerint 6,6 millió embert jelent – írja az ABC News

A gyógyszerészek azonban figyelmeztetnek, hogy az ellátási problémák miatt előfordulhat, hogy nem tudnak ingyenes gyors antigén teszteket biztosítani a kártyával rendelkező alacsonyabb jövedelmű ausztrálok számára, mivel a kormány nem vállalja a készletek beszerzését a vállalkozások számára.

Scott Morrison közölte, hogy kormánya nem fog a gyógyszertáraknak gyors antigén-tesztkészleteket osztani a kedvezményes rendszer keretében, és ehelyett

a miniszterelnök azt várja el, hogy a patikusok maguk gondoskodjanak a további igények kielégítéséről.

– írta meg a Guardian.

A teszteket más országokban, például az Egyesült Királyságban ingyenessé tették a lakosság számára, ahol az emberek ingyenes készleteket rendelhetnek, amelyeket postán kézbesítenek.

Ausztrália kormánya úgy tűnik, nem tud megbirkózni a Covid-járvánnyal, ezért az ausztrálok sorsát a mindenható piacra bízta, miközben saját maga is sorba áll a haszonért, amit a Covid-biznisz hozhat.

Borítókép: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch (szerk.)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerinted a szerencsétlen ausztráliai lakosok utasították ki őt? Nem. Ugyanaz a maffiakormány, amelyik velük a fentieket megteszi.

Ez milyen stílus?

Nevetséges, agymosott hozzászólás. Gondolom a hozzád hasonlók követelték Djokovic kiutasítását.

Ez a pasas egy beépített ember. Tuti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés