„Kínamentes” új világgazdasági rendet építenének a nyugati országok

2022. január 18. 10:50
A Nemzetközi Energiaügynökség szerint – habár 2050-re nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérése a cél – 2040-ben hatszor több ásványi nyersanyagra lesz szükség. Ez a jelenség fokozza az értékes nyersanyagokért folytatott versenyt Kína és az USA között.

Egyre kiélezettebb a verseny Kína és az USA között

A Contemporary International Relations folyóirat jelentése szerint a fokozódó technológiai verseny miatt

az Egyesült Államok megtiltja, hogy a vállalatai kulcsfontosságú technológiákat exportáljanak Kínába

– Pekingben ezzel lelassulhat a bányaipar korszerűsítése.

„Kínának meg kell erősítenie a kritikus ásványi nyersanyagellátás biztonságára vonatkozó nemzeti stratégiáját, és olyan nemzeti stratégiát kell kialakítania, amely az új nemzetközi kapcsolatokon, a hazai gazdasági strukturális kiigazításon és a Kína-EU zöld partnerségen alapul” – áll a jelentésben.

Kína, a legnagyobb ritkaföldfém exportőr

Kína a ritkaföldfémek koronázatlan globális királya, ezek az anyagok nélkülözhetetlenek az elektromos járművek és a szélturbinák működtetéséhez. Az amerikai földtani intézet által kritikus ásványkincseknek minősített 50 ásványi nyersanyagból legalább 32-nek Kína a fő exportőre.

Az USA azon dolgozik, hogy kizárja Kínát a nyersanyagexportjából 

Az USA rá van utalva a külföldi forrásokra, ennek ellenére erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minél inkább függetlenedjen Kínától – olvasható az SCMP oldalán.

„Az Egyesült Államoknak a korlátozott termelési kapacitása miatt valószínűleg szövetségeseket kell keresnie egy erős, »Kína-mentes« ellátási lánc kiépítéséhez.

Az USA és az Európai Unió várhatóan megerősíti a kétoldalú és többoldalú kapcsolatait azért, hogy kizárhassa Kínát a globális bányászati ellátási láncból” – folytatódik a jelentés.

Az USA már most is szorosan együttműködik szövetségeseivel ebben a kérdésben, hiszen a nyersanyagokban gazdag Ausztráliával és Kanadával megállapodást írt alá a kritikus ásványi nyersanyagellátásról.

Idén Ausztrália – Kína után a legnagyobb ritkaföldfém-beszállító – ad otthont a Négyek első tiszta energiaellátási láncról szóló csúcstalálkozójának, amelyen az USA, Japán és India is részt vesz.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint a csúcstalálkozó célja, hogy kidolgozzon egy ütemtervet a Kína mentes ellátási láncok kiépítésére az indo-csendes-óceáni térségben.

Peking szerint ez a találkozó egy ellene irányuló elszigetelési stratégiát szül majd.

Borítókép: MTI szerkesztett


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Először iparositani kéne az eu-t. Különben ruha és cipő nélkül maradunk.

Ja, ja, ja, pont ilyennek képzeltem el a nyitott társadalmakat: elszigeteljük az oroszokat és Kínát, aztán lesz, ami lesz.
Hidegháború újratöltve. Meleget nem tudnak: az elkorcsosult társadalmaikból kit, kiket fognának hadra?
Marad a pőre ideológia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés