Izland Hollandiát is legyőzte – nekünk kötelező három góllal verni őket!

2022. január 16. 23:02

Hitchcocki izgalmak a kézilabda Európa-bajnokságon! A B-csoport zárónapja előtt még az első helyezett Izland is kieshet, ehhez az kell, hogy a mieink három góllal verjék őket, és az esélyes Hollandia megverje a pont nélküli portugálokat.

2022. január 16. 23:02
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A közvetlenül a Magyarország – Portugália találkozó után megrendezett Hollandia – Izland mérkőzés több szempontból is egyedi összecsapásnak számított: mindkét válogatott az első fordulóban győzni tudott, a „narancsosok” ugye, minket vertek 31-28-ra (lehet azt a meccset hamar elfelejteni?...), míg az északiak Portugáliát 24-20-szal küldték haza.   

A két csapat kispadján egyaránt izlandi szakember ül: az nem meglepő, hogy Gudmundur Gudmundsson a honfitársait irányítja, míg a holland nemzeti csapatot, Erlingur Richardsson (aki volt korábban izlandi kapitány is) próbálja egyre eredményesebben Európa élmezőnyébe terelni.

Külön pikantéria: a két csapat tagjai már csak azért is jól ismerhetik egymást, hiszen az izlandi és a holland keretből nem kevesebb, mint 19 játékos játszik a Bundesligában.

Az örökmérleg elég egyértelmű:

Ám a találkozó első szakaszában hiába védett jóval hatékonyabban Björngvin Páll Gústavsson, mint kollégája, Bart Ravensbergen, mégis a kontinenstorna eddigi meglepetéscsapata, Hollandia vezetett.

Ám az izlandiak minden csapatsportágban híresek a küzdeni tudásukról, nem csoda, hogy a 21. percben már 10-10 állt az eredményjelzőn, és láss csodát: a félidőben 15-13-ra már ők vezettek, nem utolsósorban a 100 százalékos eredményességgel célzó (négy lövés, négy gól) Gudmundsson remek játékának köszönhetően.

A szünet után ugyanolyan óriási sebességgel folytatódott a mérkőzés, mint az első játékrészben már megtapasztalhattuk. Alig telt el egy perc (!), már 17-14 állt az eredményjelzőn.

Ezt az előnyt végig tartani tudták az izlandiak, hiszen a hollandoknak csupán fellángolásaik voltak a mérkőzés második részében (az emberelőnyös szituációkat kifejezetten jól használták ki.)

Az izlandiak szívósan, Luc Steinsék pedig kifejezetten felszabadultan játszottak, önbizalmukat jelzi, hogy

Ezek után nem is volt meglepő, hogy az 52. percben – ötgólos hátrányból felállva – kiegyenlítettek Kay Smitsék.

De az izlandiakat kemény fából faragták, és még annak ellenére is újra elléptek két góllal, hogy Pálmarssont nem csak a szakmai stáb pihentette, hanem ki is állították két percre. Nagy izgalmak után végül Izland 29-28-ra nyert, és ez azt jelenti, hogy kedden este hat órakor Magyarországnak minimum három góllal kell legyőznie őket a továbbjutáshoz, amely nem lehetetlen küldetés, de még jobban fokozni kell a teljesítményünket.

A hollandok gólzsákja, Kay Smits 13 találata ezúttal kevés volt... Fotó: MTI/Kovács Tamás
A hollandok gólzsákja, Kay Smits 13 találata ezúttal kevés volt... Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az első két kör eredményeinek ismeretében lássuk: miként is juthat tovább Magyarország válogatottja?

– ha az utolsó mérkőzésen több pontot szerez Izland ellen, mint Hollandia Portugália ellen.

– amennyiben a mieink legyőzik Izlandot, és Hollandia is nyer Portugália ellen, akkor hármas körbeverés alakul ki. Ebben az esetben a három csapat – Magyarország, Izland, Hollandia – egymás elleni gólkülönbsége dönt. Ha a mieink hárommal megverik Izlandot, akkor biztosan továbbjutnak. Ebben az esetben Magyarország és Hollandia jutna tovább.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Izland  2   2   0   57–52   4 pont

2. Hollandia  2  1   0   1   59–57   2 pont  

3. MAGYARORSZÁG  2   1   0  1  59–61  2 pont   

4. Portugália  2   0   0   2   54–59   0  pont 

Nyitókép: Gyilkos mérkőzés volt... Fotó: MTI/Kovács Tamás 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grün
2022. január 17. 23:17
elég gyík csoport, az eb résztvevőinek negyede a balkánról jön, ex jugo
gyaloggos
2022. január 17. 22:58
CSAK olvasok, olvasom a hozzászólásokat, és csak azt tudom ideírni, amit az EB-vel kapcsolatos első hozzászólásomban: MAJD meglátjuk!
fodor-laci@freemail.hu
2022. január 17. 15:51
Utána kijavítottam, de amit te írsz az is sok. Ha megverjük Izlandot 2 góllal nem elég, 3 már igen, de erre nem sok esély van, sajnos.
Gyzoltan
2022. január 17. 14:19
Babonából nem néztem a meccset a portugálok ellen! Biztos ez segített... Bár nyilvánvaló, hogy nem vagyok babonás, de reménykedve mondok le a keddi meccsről is... -mindent be kell dobni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik