A szerb energetikai katasztrófasorozat újabb epizódja – az iszap után robbanás, most pedig tűz

2022. január 16. 17:18

Az elmúlt egy hónapban a Szerbiai Villanygazdaságban (EPS) botrány a botrányt éri. Amíg december 12-én a nedves, iszpos szén miatt meghibásodott és szinte egy hétre leállt a Nikola Tesla Hőerőmű (TENT) –, ami az ország villanyáramának 70 százalékát biztosítja –, majd alighogy ezt a problémát sikerült kiküszöbölni, robbanás történt a Kolubara szénbánya szárító üzemében – felszakadt az autokláv fedele és újabb kár keletkezett a villanyáram termelésében –, most a Kolubara szénbányában, azaz a Tamnava – Zapadno polje szénfejtőben tűz ütött ki. Az egyik markológép gyulladt ki.

2022. január 16. 17:18
null

A 20 méter magas lángokat több tucat tűzoltó, 10 tűzoltóautóval és 17 víztartállyal, valamint több drónnal igyekeztek megfékezni, mert a markológépet a tűz szétterjedése miatt, nem tudták megközleteni. Több órás küzdelem árán, végül sikerült a tüzet eloltani, de a kár jelentős már csak azért is, mert a Tamnava  - Zapadno polje szénfejtő a legproduktívabb, vagyis a legfontosabb az obrenovaci TENT szénellátásában.

A média beszámolói szerint

az utóbbi hetekben ez a hatodik baleset, ami a Szerbiai Villanygazdaságot érinti,

ennek ellenére az EPS azt közölte, a Kolubara bánya szénkitermelése stabil, nem hatott ki rá a tűzeset, vagyis a villanyáram kitermelés is folyamatos.

Ennek ellenére a bányászati és energetikai minisztérium a felelősök, illetve a tűz okainak felkutatását követeli. Zorana Mihajlović, bányászati és energetikai miniszter meggyőződése szerint, a tűz okai az EPS vezetésének hiányosságaira vezethető vissza. A legutóbbi tűzeset a legfontosabb szénfejtő területén pedig olyan károkat okozott, amelyek elhárítása legalább egy évig eltart majd. Kiemelte,

csak a kigyulladt munkagép 18,8 millió euróba kerül, „szerencse, hogy személyi sérülés nem történt”.

„Gyakorlatilag minden nap jelentkeznek gondok, és minden nap a kormányban azoknak a gondoknak a megoldásán dolgozunk, amelyek a munka el nem végzése és tétlenség miatt keletkeztek. Évek óta nincs megfelelően megtervezve a munka, a karbantartás és a befektetés elmaradt” – mondta a tárcavezető majd, kihangsúlyozta az állami vállalat vezetését gyökeresen meg kell váltóztatni.

Több alkalommal is hangsúlyozta a szerbiai államvezetés, hogy a Szerbiai Villanygazdaság megbízott igazgatójának, Milorad Grčićnek (Milorad Grcsitynek) a történtek miatt be kell nyújtani a lemondását, egy hónap rákészülés után ő ezt végül meg is tette. Mihajlović bejelentése szerint a napokban ismeretik majd a kormány előtt, hogy az állam és a szakemberek hogyan képzelik el a vállalat működését, talán ekkor már a vállalat új megbízott igazgatójának személyét is ismertetik majd.

(Címlapkép: Novosti)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chris75
2022. január 17. 21:36
Épp ezen csodálkoztam én is! Mondjuk az is lehet hogy Tesla ilyen eljárást is kidolgozott, csak az olajlobbi ezt a találmányát is jól elásta :)))
aaabbbccc
2022. január 17. 21:36
nem ertem miert szenvednek ennyire az aram tarolasaval amikor sok az aram csak vissza kell onteni a banyaba es amikor kell akkor ujra kitermelni
Leslie5961
2022. január 17. 16:51
Sajnálom őket. Nem volt pénz a karbantartásra. Ja és nagyon nem zöldek mint a köcsög németek akik a DDR lignitet égetik, de ződek.
mandiner71
2022. január 17. 09:35
Az egyvonásos "c" nem azonos a ty-vel, inkább "cs". - szóval grcsics. Amúgy meg Szerbia nagynak és jónak akar látszódni de a politikai vezetések sorozata szinte teljes inkompetenciája, a ki ha nem énezés mindig kisiklatja őket. Kár, pedig jófej emberek vannak ott is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik