Vajon vásárolt volna Bitcoint a huszadik század legnagyobb közgazdásza?

2022. január 14. 20:20
John Maynard Keynes a huszadik század egyik legsikeresebb közgazdásza a jól ismert akadémiai munkássága mellett kiváló befektetői karrierrel is büszkélkedhetett, amelyről kevesen tudnak.

Miben rejlett Keynes zsenialitása?

John Maynard Keynes (1883-1946) a huszadik század legnagyobb közgazdásza volt. Kevésbé ismert, hogy ezzel párhuzamosan sikeres befektetői karriert futott be: az első világháború után jövedelme inkább befektetéseiből származott, mint tudományos munkájából.

Keynes irányítása alatt a King's College pénzügyi alapjának értéke tizenkétszeresére nőtt egy olyan időszakban, amikor a piacok jellemzően kétszeres növekedést sem tudtak felmutatni.

Keynes állítólag nem stresszelt sokat a befektetésein, mindössze fél órát szánt rá minden reggel – így érte el ezeket a magas hozamokat.

Az ikonikus közgazdász a Volpone című klasszikus költeményből vett idézettel szemléltette befektetői gondolkodásmódját:

„Inkább dicsekszem a vagyonom ravasz megszerzésével, mint a boldog birtoklással.”

Úgy tűnik, sokkal többre értékelte a leleményességet, amellyel pénzt keresett, mint magát a pénzt. A stratégiát azon emberek művészetének tekintette, akik bár nem tudtak művészi értelemben szépet alkotni, de közben briliáns gondolkodással rendelkeztek. 

Vajon Keynes vásárolt volna Bitcoint?

Korai befektetései során Keynes a piaci időzítést használta ki: mindig egy lépéssel a többiek előtt járt. Keynes tehát gondolhatott volna a Bitcoinra, mivel mindig azelőtt fektetett be, mielőtt az adott termék népszerűvé vált volna, majd a megfelelő pillanatban adta el azt.

Mindig a tömeg előtt járt, például 13 000 angol font értékben halmozott fel festményeket, amelyek ma már több mint 76 millió fontot érnek.

A legendás közgazdász azt vallotta, hogy a befektetőknek érdemesebb az azonnali hozam helyett a jövőbeli kilátásokra és a befektetés mögötti valódi értékre koncentrálniuk.

Nem véletlen lett Keynes a mai világ legsikeresebb befektetőjének, Warren Buffetnek a példaképe. A múlt század sztárközgazdásza éles kritikával illette azokat a pénzembereket, akik kaszinóként kezelik a piacokat, csak a rövid távú haszont lesve.

Keynes a legsikeresebb éveiben áttért az értékalapú befektetésekre, gondosan választotta ki a hosszú távú hozamra esélyes részvényeket –  a kriptovaluták azonban nem ebbe a kategóriába tartoznak a The Conversation blog szerint, tehát Keynes a portál szerzője szerint nagy valószínűséggel nem vásárolt volna Bitcoint.

Borítókép: MTI szerkesztett


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor egy hosszútávú befektetést ajánlottak neki, Keynes így válaszolt: Hosszútávú? Hosszútávon mi mindannyian halottak leszünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés