Vajon vásárolt volna Bitcoint a huszadik század legnagyobb közgazdásza?

2022. január 14. 20:20

John Maynard Keynes a huszadik század egyik legsikeresebb közgazdásza a jól ismert akadémiai munkássága mellett kiváló befektetői karrierrel is büszkélkedhetett, amelyről kevesen tudnak.

2022. január 14. 20:20
null

Miben rejlett Keynes zsenialitása?

John Maynard Keynes (1883-1946) a huszadik század legnagyobb közgazdásza volt. Kevésbé ismert, hogy ezzel párhuzamosan sikeres befektetői karriert futott be: az első világháború után jövedelme inkább befektetéseiből származott, mint tudományos munkájából.

Keynes irányítása alatt a King's College pénzügyi alapjának értéke tizenkétszeresére nőtt egy olyan időszakban, amikor a piacok jellemzően kétszeres növekedést sem tudtak felmutatni.

Keynes állítólag nem stresszelt sokat a befektetésein, mindössze fél órát szánt rá minden reggel – így érte el ezeket a magas hozamokat.

Az ikonikus közgazdász a Volpone című klasszikus költeményből vett idézettel szemléltette befektetői gondolkodásmódját:

Úgy tűnik, sokkal többre értékelte a leleményességet, amellyel pénzt keresett, mint magát a pénzt. A stratégiát azon emberek művészetének tekintette, akik bár nem tudtak művészi értelemben szépet alkotni, de közben briliáns gondolkodással rendelkeztek. 

Vajon Keynes vásárolt volna Bitcoint?

Korai befektetései során Keynes a piaci időzítést használta ki: mindig egy lépéssel a többiek előtt járt. Keynes tehát gondolhatott volna a Bitcoinra, mivel mindig azelőtt fektetett be, mielőtt az adott termék népszerűvé vált volna, majd a megfelelő pillanatban adta el azt.

Mindig a tömeg előtt járt, például 13 000 angol font értékben halmozott fel festményeket, amelyek ma már több mint 76 millió fontot érnek.

Nem véletlen lett Keynes a mai világ legsikeresebb befektetőjének, Warren Buffetnek a példaképe. A múlt század sztárközgazdásza éles kritikával illette azokat a pénzembereket, akik kaszinóként kezelik a piacokat, csak a rövid távú haszont lesve.

Keynes a legsikeresebb éveiben áttért az értékalapú befektetésekre, gondosan választotta ki a hosszú távú hozamra esélyes részvényeket –  a kriptovaluták azonban nem ebbe a kategóriába tartoznak a The Conversation blog szerint, tehát Keynes a portál szerzője szerint nagy valószínűséggel nem vásárolt volna Bitcoint.

Borítókép: MTI szerkesztett

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekeke
2022. január 17. 12:38
Gessel? A bajor szovjet állam pénzügyi nepbiztosa? A történelem egyik legkartekonyabb közgazdásza
bolá
2022. január 17. 12:37
De a leglényegesebb: a XX. század, egyben a valaha élt legnagyobb közgazdászt Silvio Gesellnek hívták. Keynes is tőle /lopott/ merített.
navis praetoria
2022. január 17. 11:45
Pareto sem volt rossz.
navis praetoria
2022. január 17. 09:26
Spekulálni mindennel lehet. A jó öreg short selling ugyanolyan gambling. Az opciós műveletek nagyon jól alkalmazhatók hedgelésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik