A Facebook-tényellenőrök csak annyira függetlenek, amennyire a nagyvállalati gazdáik engedik

2022. január 16. 15:31
Úgy tűnik, a legnagyobb multinacionális cégek erősen befolyásolják a híripart. 

A gyógyszeripar egyre nagyobb hatalommal bír

Az amerikai származású James C. Smith 2020-ig a Reuters hírügynökség vezérigazgatója volt, jelenleg pedig a Thomson Reuters vállalati alapítvány elnöke. Smith jelenleg tagja a Pfizer igazgatóságának is – ez többekben is kétségeket szül. 

Egy Twitter bejegyzés szerint egy „vállalati disztópiában élünk”. Arra is rámutat a tweet szerzője, hogy a Reuters végzi a Twitter „tényellenőrzését” is, tehát hatalmában áll bejegyzéseket törölni és embereket kitiltani a közösségi oldalrólA Reuters annyira bemelegedett az online igazságszolgáltatásba, hogy a Facebook tényellenőrzését is elvállalta.

A személyi összefonódással azonban fennáll a gyanú, hogy a gyógyszeripari óriás közvetlenül befolyásolni tudja, hogy mi minden jelenhessen meg a közösségi oldalakon.

A közösségi média óriás bevétele az országok többségét kenterbe veri

Nem is csoda, hogy a Facebook lépten-nyomon a kritikusok célkeresztjébe kerül, hiszen mivel

bevétele magasabb, mint a legtöbb országé,

hatalmas erővel bír a világban. A lenti ábra jól szemlélteti, hogy milyen hatalom összpontosul a Facebook markában: Hollandiát, Törökországot, Svédországot és még számos államot lealáznak a bevételei. Ekkora vagyonnal már saját országot is alapíthatna Zuckerberg.

A Facebook már a legrangosabb újságokat is cenzúrázza

Mindeközben a közösségi tereken, az emberek informálásában egyre inkább monopol helyzetbe kerül és szinte megingathatatlan a közösségi óriás pozíciója.

Egy nagy múltú orvosszakmai folyóirat, a British Medical Journal több közleményt is megosztott a Facebookon, a rendszeres olvasók viszont arra panaszkodtak, hogy nem tudják megosztani azt – írta meg korábban az Index.

Az olvasók arról is beszámoltak, hogy a közösségi oldal különböző címkékkel illette az orvosi újság cikkeit, mint például „félrevezető” vagy „csak részben igaz”.

A baloldalra szavaznak a Facebook dolgozói, hogy várhatnánk így független és igazságos döntéseket?

„A nagy techcégek dolgozóinak közel 95 százaléka a politikai spektrum ugyanazon oldalán áll, pusztán 5 százalék helyezkedik el a másik oldalon” – rántja le a leplet Jeremy Kauffman cégvezető a legnagyobb közösségi oldalak balos túlsúlyáról a Makronómnak adott interjúban. A legnagyobb gond ezzel a túlsúllyal Kauffman szerint az, hogy nem egyformán sújt le az online igazságszolgáltatás ökle a két politikai oldalra, elég ha csak Trump eltörlésére gondolunk. El tudjuk képzelni, hogy Biden valaha is hasonló bánásmódban részesüljön? Aligha. Kauffman maga is küzd a tech elit – mint például a Facebook és Google – túlhatalma ellen, létrehozta saját videómegosztó platformját, az Odyssey-t. Úgy tűnik, manapság már a balos ideológia és cenzúra elleni harc az új ellenkultúra, egyre többen fordulnak el a többmilliárd felhasználót számláló mainstream baloldali közösségi oldalaktól, erről számol be Kauffman is. Exkluzív interjúnkat itt tudja elolvasni.
  


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az alternatív univerzum építése még csak éppen elkezdődött. Az első kísérlet, a kommunizmus, befuccsolt mielőtt elhagyta volna a kifutópályát. Az újat most barkácsolják anti-valóság nevű alapanyagból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés