Szlovén miniszter állt ki az atomenergia mellett

2022. január 11. 15:12
Szlovénia ragaszkodik ahhoz, hogy az atomenergia az uniós taxonómia részévé váljon – jelentette ki Jernej Vrtovec szlovén infrastrukturális miniszter pénteken, aki szerint a nukleáris energia kulcsfontosságú Szlovénia és az Európai Unió (EU) zöld gazdaságra való átállást célzó erőfeszítései szempontjából.

„Szlovénia nukleáris energiát termelő országként támogatja, hogy az atomenergia és a földgáz bekerüljön az uniós taxonómia-rendeletbe” – mondta a tárcavezető, az Európai Unió Tanácsa szlovén elnöksége eredményeit bemutató előadásán.

Az EU megosztott ebben a kérdésben, különösen Németország és Ausztria ragaszkodik ahhoz, hogy az atomenergia ne legyen része a különböző forrásokból származó mixnek - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy Szlovénia azonban csatlakozott a nukleáris energiaforrásokat támogató tíz országból álló csoporthoz, amelynek Franciaország áll az élén.

Vrtovec szerint egyre több tagállam ismeri fel, hogy

az atomenergia lehetőség a klímacélok elérésére és az energiafüggetlenségre.

Az Európai Bizottság az év utolsó napján küldte szét taxonómiaszabályozásról szóló javaslatát a tagállamoknak. Ennek célja, hogy besorolással és adókedvezményekkel a klímabarát energia felé terelje a befektetéseket. A bizottság szerint a földgáz és a nukleáris energia eszköz lehet a túlnyomórészt megújuló energiaforrásokra történő átállás elősegítésében.

A még kidolgozás alatt álló jogszabály a várakozások szerint felgyorsítja majd a károsabb energiaforrások, például a szén kivezetését, és elősegíti, hogy az Európai Unió alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, környezetkímélőbb energiaszerkezet felé mozduljon el.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés