Szlovén miniszter állt ki az atomenergia mellett

2022. január 11. 15:12

Szlovénia ragaszkodik ahhoz, hogy az atomenergia az uniós taxonómia részévé váljon – jelentette ki Jernej Vrtovec szlovén infrastrukturális miniszter pénteken, aki szerint a nukleáris energia kulcsfontosságú Szlovénia és az Európai Unió (EU) zöld gazdaságra való átállást célzó erőfeszítései szempontjából.

2022. január 11. 15:12
null

„Szlovénia nukleáris energiát termelő országként támogatja, hogy az atomenergia és a földgáz bekerüljön az uniós taxonómia-rendeletbe” – mondta a tárcavezető, az Európai Unió Tanácsa szlovén elnöksége eredményeit bemutató előadásán.

Az EU megosztott ebben a kérdésben, különösen Németország és Ausztria ragaszkodik ahhoz, hogy az atomenergia ne legyen része a különböző forrásokból származó mixnek - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy Szlovénia azonban csatlakozott a nukleáris energiaforrásokat támogató tíz országból álló csoporthoz, amelynek Franciaország áll az élén.

Vrtovec szerint egyre több tagállam ismeri fel, hogy

az atomenergia lehetőség a klímacélok elérésére és az energiafüggetlenségre.

Az Európai Bizottság az év utolsó napján küldte szét taxonómiaszabályozásról szóló javaslatát a tagállamoknak. Ennek célja, hogy besorolással és adókedvezményekkel a klímabarát energia felé terelje a befektetéseket. A bizottság szerint a földgáz és a nukleáris energia eszköz lehet a túlnyomórészt megújuló energiaforrásokra történő átállás elősegítésében.

A még kidolgozás alatt álló jogszabály a várakozások szerint felgyorsítja majd a károsabb energiaforrások, például a szén kivezetését, és elősegíti, hogy az Európai Unió alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, környezetkímélőbb energiaszerkezet felé mozduljon el.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. február 04. 09:47
Immár három hete, hogy megjelent a poszt, és senki nem reagált rá... Miért? Vélem, hogy egyértelmű a válasz, mert megtanultunk félni a nukleáris erőtől, energia forrástól! Félünk a nukleáris erőtől, melyet a háborús bűnös Amerika emberiség elleni bűntettként, "tapasztalatszerzés" címén volt oly kedves bevetni, minden hivatalos erkölcsi aggály nélkül... -mert mit sem számított néhány százezer japán halott, a németországi milliószámra, "katyni kegyetlenséggel", elkövetett gyilkosságokhoz... Az amerikai vezetéstől ez természetes volt, ez volt várható... Ami meg a "békés" felhasználást illeti, szintén a jogos félelem, az óvatosság hatalmasodott el az emberekben, melyet a néhány súlyos, és tragikus nukleáris "baleset" támaszt alá... -mely minden előzetes biztonsági intézkedés, megelőzési szándék ellenére is bekövetkezett... Igazolva, hogy ami meghibásodhat, az meg is fog hibásodni... Ugyanakkor, tudomásul kell vennünk, hogy minden energia gondunk ellenére is, az emberiség "energia jólétben" lubickol, bár egyenetlen leosztásban.., amihez az atomerőművek nagy mértékben járulnak hozzá... -hát lehet állást foglalni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik