Összefogott a vállalat és az egyetem, innováció lett belőle: energiatakarékosabbá teszik a közúti fuvarozást Győrben

2022. január 11. 15:16

Mintegy egymilliárd forint európai uniós támogatásból a közúti fuvarozás költség- és energiatakarékosabbá válását segítő szoftvert fejlesztett a Széchenyi István Egyetem, a Nexogen Kft. és a Waberer's International Nyrt. – tájékoztatta a győri felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-t.

2022. január 11. 15:16
null

A fejlesztés célja az volt, hogy növekedjen a fuvarozás hatékonysága, ezzel együtt minimálisra csökkenjen az üresfutás és a várakozási idő.

A korábbi fuvartervezési folyamatok lassúnak bizonyultak, emberi erővel nem lehetett az összes variációt áttekinteni.

Az új döntéselőkészítő szoftver 2-3 perc alatt képes megtalálni a fuvarok tervezése során a legjobb lehetőséget a kihasználtságra, figyelembe véve a megrendeléseket, a teljes flotta állapotát és a sofőrök pihenőidejét is.

A projekt a Széchenyi István Egyetem kampuszán valósult meg.

A Nexogen Kft. informatikai fejlesztő cég, így a projekt során fejlesztői, úgynevezett algoritmizációs és implementációs munkákat végeztek az egyetemen.

A Waberer's ellenőrizte az elért eredményeket, az egyetem pedig tudományos oldalról, kutatással és az eredmények igazolásával támogatta a fejlesztést.

A projekt előzménye a Nexogen által megalkotott, úgynevezett WIRE tervezőalgoritmus, amelynek éles teszteléséhez a környezetet a Waberer's biztosította.

A nyilvános adatok szerint a Nexogen Kft. árbevétele 2020-ban 1,7 milliárd forint volt, 633 millió forinttal több, mint 2019-ben. Nyeresége 43 millió forint volt, 14 millió forinttal kevesebb, mint a megelőző évben.

A Waberer's International Nyrt. a tavalyi év harmadik negyedévében 147,8 millió euró árbevételt ért el, ami 7,9 százalékos növekedés volt az előző év azonos időszakához képest. Nettó eredménye 3,3 millió euró volt, szemben a 2020. év harmadik negyedévében mutatott 1,1 millió eurós veszteség után. Az első kilenc hónapban a csoport árbevétele 440,1 millió euró volt, 3,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A nettó eredmény 12,1 millió eurót tett ki, míg egy évvel korábban 15,2 millió euró vesztesége volt a vállalatnak az első három negyedévben. Ugyanebben az időszakban az EBITDA 54,8 millió euró volt az egy évvel korábbi 39,3 millió euró után.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik