Egymilliárd forintos bevétellel robbanthat Amerikában a műhúsos magyar cég

2022. január 17. 18:47

Nemzetközi sikerre számít a húshelyettesítő termékek piacán a Plancraft Innovációs Kft., úgy vélik, az Egyesült Államokban már az idén eljöhet az áttörés – közölte a budapesti székhelyű cég az MTI-vel szerdán.

2022. január 17. 18:47
null

Hetényi Csaba, a vállalat társalapítója eddigi fejlesztéseik visszaigazolásaként értékelte, hogy nemrég elnyerték a legjobb húshelyettesítőnek járó díjat a New York-i Plant Based World Expón, a növényi alapú élelmiszerek legjelentősebb nemzetközi szakkiállításán.

A tájékoztatás szerint a 2018 októberében bejegyzett cég még nem termelt jelentős bevételt, de már alapítása után egy évvel 150 millió forintos tőkebefektetéshez jutott az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealaptól.

Úgy látják 2022 lehet az első év, amikor jelentős bevétellel is számolhatnak. A Plancraft arra számít, hogy forgalma az amerikai piacon meghaladhatja a 3 millió dollárt (csaknem 1 milliárd forintot) az év végéig.

A cég elsősorban az amerikai piacra összpontosít,

mivel az ottani háztartások többsége ma már rendszeresen vásárol húshelyettesítő élelmiszereket. Bár a terveket a világjárvány kissé átírta, az Egyesült Államokban az év végéig 1200 üzletbe és 500 idegenforgalmi-vendéglátóipari partnerhez juthatnak el a Plancraft-termékek, idővel az európai piacokon is szeretnének megerősödni.

Készítményeik iránt Indiában és Izraelben szintén érdeklődnek, Magyarországon pedig már kapható az általuk készített növényi alapú pepperoni szalámi. A közeljövőben húsmentes hot dog, grillkolbász és párizsi is forgalomba kerülhet – tették hozzá.

Hetényi Csaba a közlemény szerint a népességrobbanással indokolta, hogy növényi fehérjeforrásokat felhasználva belekezdtek a szója-, glutén- és adalékanyag-mentes készítmények gyártásába. Kiemelte, hogy a következő évtizedekben a Föld lakossága eléri a 10 milliárd főt, ám ennyi ember húsfogyasztását nem lehet a mostani élelmiszeripari megoldásokkal biztosítani.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Annalili
2022. szeptember 25. 17:58
De ha nem eszik húst, akkor minek kell neki hús ízű pótlék?
Bellmondo
2022. szeptember 25. 17:58
Az állatok megevése sokak számára erkölcsi probléma és ezt figyelembe véve kínálkozik egy becsületes üzleti lehetőség. A haszonállatok nevelése hosszú és költséges folyamat (etetni, oltani, EU standardok szerint tartani éveken át stb.). A jelenlegi borsó vagy szója alapú műhúsok előállítása összehasonlíthatatlanul gyorsabban és olcsóbban megy. Itt a probléma: utána a húskészítményekhez képest jóval drágábban, prémium áron értékesítik. Tehát aki nem akarja a tehenekkel fokozni az üvegházhatást vagy ipari szinten kínozni majd legyilkolni a tenyésztett állatokat még fizessen is érte...
urga
2022. szeptember 25. 17:57
"A cég elsősorban az amerikai piacra összpontosít" Mert itthon még nincs elég bolond..
Gèbi
2022. április 10. 19:44
Remélem soha nem szorulok arra, hogy ilyen szart egyek. Vajon mikor fog majd az eszükbe jutni, hogy inkább az emberiség létszámát szabályozzák a bolygón és igazítsák annak eltartó képességéhez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik