Egy vidéki lakás árát venné el a lengyelektől Brüsszel a klímaharc hevében

2022. január 17. 17:50

Elviselhetetlenül nehéz terhet jelentene a lengyel háztartások számára a Fit for 55 nevű, új uniós klímacsomag, amelynek erőltetése „katasztrofális hibát jelent” jelent Brüsszel részéről – nyilatkozott Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes a Dziennik Gazeta Prawna című lengyel napilapban kedden megjelent interjúban.

2022. január 17. 17:50
null

Az állami kincstárügyi tárcát irányító Sasin a beszélgetésben az egyik legnagyobb lengyelországi pénzügyi intézmény, a PKO BP állami részesedésű bank szakértői által készített elemzésre utalt, mely szerint a klímacsomag keretében tervezett energetikai átalakítás költségei Lengyelország esetében akár 2,4 ezer milliárd zlotyt (189,3 ezer milliárd forint) tehetnének ki 2030-ig.

A politikus rámutatott: ez 900 milliárd zloty  (71 ezer milliárd forint) többletköltséget jelenthet a jelenlegi uniós klímacsomaghoz képest. Átszámítva, minden egyes lengyel állampolgárt az intézkedések megközelítőleg 64 ezer zlotyval (5 millió forint) terhelnének meg, amely egy négyfős család esetében 256 ezer zlotyt tesz ki, vagyis egy vidéki városban megszerezhető lakás árát – érvelt Sasin.

Óriási kihívásnak nevezte a lengyel energetika tervezett átalakítását, amely a tavaly elfogadott kormányterv szerint 2040-re a jelenlegi 70 százalékról 11 százalékra csökkenti a szénalapú áramtermelés arányát.

„Közben az Európai Unió nem valamiféle kozmetikai beavatkozást vár el tőlünk, hanem óriási és rendkívül költséges forradalmat” – jelentette ki Sasin, hozzáfűzve: véleménye szerint

az új klímacsomag költségei elviselhetetlenek a lengyelek számára.

Aláhúzta: a brüsszeli álláspontot felül kell vizsgálni. „Azt tanácsolnám a brüsszeli partnereinknek, hogy politikájukban kevesebb legyen az ideológia, több a pragmatikus hozzáállás, valamint az általunk régóta jelzett követelmények megértése” – fogalmazott.

Mint kijelentette, „az uniós technokratáknak” meg kell érteniük, hogy az új klímacsomag erőltetése „katasztrofális hibát jelent”, és hogy az európai társadalmakra nem lehet ennyire magas terheket áthárítani. Figyelmeztetett arra is, hogy az uniós eszközök csak részben fedeznék az átalakítás költségeit.

A klímaügyi célok szigorítása Sasin szerint azokat a szegényebb országokat sújtja majd, amelyekben kevésbé fejlődtek ki a zöld technológiák. Ezeknek az országoknak a versenyképessége csökkenni fog, miközben

előnyös helyzetbe kerülnek a gazdagabb nyugat-európai államok.

„Ennek semmi köze az európai értékekhez. Számítok az európai elit kijózanodására” – zárta nyilatkozatát a lengyel politikus.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. március 09. 10:10
És még nem is biztos, hogy ennek a klímahisztériának valami komolyabb alapja van. A Föld történetében már korábban is előfordultak jóval hidegebb és sokkal melegebb időszakok is, amikor a CO2 aránya is jóval magasabb volt. Ezzel együtt, a világ valamennyi államának az együttműködésével azonnal meg kellene kezdeni a földgolyó komfortosítását.
nick89
2022. március 09. 10:10
Nálunk a bankok 3-4 lakás árát vették el a zemberektől, akiket nemhagytaka zútszélén a NER-esek.
Bellmondo
2022. március 09. 10:10
A gazdag holland joggal mondja, hogy miért fizetne a múlt században megrekedt keleti barbárok helyett. Az Európai Bizottság dolga éppen az lenne, hogy kompromisszumot találjon a maguk szempontjából teljesen jogos ám szöges ellentétben levő álláspontok között. Ha ezt nem teszi akkor valamelyik országcsoport nem fog teljesíteni a szükséges mértékben. A lengyeleknek is jelentős hozzájárulást kell tenni a klímaváltozás ellen. A klímakatasztrófa pedig nem tiszteli az országhatárokat. A hollandokat elnyeli az óceán, a lengyelek megsülnek és éhen halnak. Végső soron megint a Bizottság a hibás.
budapesti
2022. március 07. 21:41
Teljesen igaza van. Egyébként a földgáz égetése talán nem termel széndioxidot? Az mennyivel jobb a szénnél a "klímacélok" szempontjából?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik