A chiphiány sem ingatta meg az itthon is erős évet záró Toyotát

2022. január 11. 15:48

Erős évet zárt Magyarországon a Toyota: 13 979 új személyautót értékesített, amivel 13,1 százalékos piaci részesedést ért el, megőrizve ezzel első helyét az általános autóipari szállítási nehézségek miatt 5,1 százalékkal zsugorodó újautó-piacon, így 2021-ben továbbra is a legkedveltebb autómárka lett az újautó vásárlók körében – mondta László Richárd, a Toyota Central Europe Kft. országigazgatója online sajtótájékoztatón csütörtökön.

2022. január 11. 15:48
null

Hozzátette: a Toyota a teljes, kivonások nélküli magyar piacon (reexportra értékesített autókkal együtt) 14 396 új autót helyezett forgalomba, és így 0,2 százalékpontos növekedéssel 9,9 százalékos piaci részesedést ért el.

A japán autógyártó prémium márkája, a Lexus 763 új autó értékesítésével 5,2 százalékos részesedéssel stabilan őrzi 5. helyét a kivonásokkal tisztított magyarországi prémium újautó piacon.

Kitért arra, hogy a vevőszerződések számában mindkét márka esetében történelmi rekord született: tavaly Magyarországon több mint 22 000 ügyfél szerződött új Toyota és több mint 1200 ügyfél szerződött új Lexus autó megvásárlására.

Az idei várakozásaikról azt közölte, hogy további bővülésre számítanak az újautó-értékesítésben, 20 ezer átadott újautóval számolnak. A várható növekedésre reagálva bővítik a márkakereskedéseik és a szervizeik kapacitását.

Jelenleg 3-6 hónapot kell várni a vevőknek az autókra,

amit a mostani, szállítási problémákkal terhelt időszakban kiemelkedően jónak nevezett az országigazgató a versenytársakhoz képest.

A 2021-es bevételre vonatkozó kérdésre közölte: az autók ára átlagosan 5-10 százalékkal emelkedett, a szervizbevételek is nőttek, a bevételben a legnagyobb részarányt jelentő, átadott újautók száma viszont stagnált tavaly, és emiatt az árbevétel is. Ha sikerül elérni idén a 20 ezer átadott autót, akkor az árbevétel is nőhet – mondta.

Varga Zsombor, a Toyota PR igazgatója elmondta, hogy a magyarországi újautó piac dinamikus zöldülése 2021-ben is folytatódott: míg 2019-ben még csupán a hazai újautóértékesítések alig 8 százalékát tették ki a részben vagy teljesen elektromos autók, addig 2021-ben már az eladott új személyautók közel fele részben vagy teljesen elektromos volt.

A Toyota és a Lexus együtt tavaly a magyarországi részben vagy teljesen elektromos újautó értékesítések 21,6 százalékát jegyezte. A két márka a piac legszélesebb hibrid portfólióját kínálja, mintegy 19 modellel (11 Toyota és 8 Lexus), és a hazai Toyota eladások 55 százalékát (személyautók esetében 73 százalékát), a Lexus eladásoknak pedig 99 százalékát teszik ki a hibridek – mondta.

Az MTI kérdésére közölték: a 2021 áprilistól- 2022 március végéig tartó üzleti évre 336,1 milliárd forint árbevételt terveznek elérni. Az időarányos előzetes adataik szerint (mivel a decemberi adat még nem áll rendelkezésre) a 2020. április-november közötti 8 hónapban 170,5 milliárd forintot, a 2021. április-novemberi időszakban pedig 228,8 milliárd forint árbevételt értek el.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rollotomasi
2022. április 04. 23:09
Tróger az egész banda. Az összes nagy autógyár növelte a nyereségét annak ellenére, hogy csökkent a termelés, mert a chiphiányra, nyersanyagárakra hivatkozva megemelték az árakat, viszont a beszállítók egy jó részének nem engednek emelni, a lóvét ők teszik zsebre, a hatóságok meg ezt szó nélkül hagyják.
HHH
2022. március 18. 16:04
Azért itt is van gond. Pont autót veszek és nem nagyon van. Az utolsó szalonautót hoztam el a következő májusban érkezik. Vettem ami volt, még szerencse hogy majdnem pont ezt akartam. (Toyota) Rav 4 idén már nem érkezik. Február van...
general Ziaul Hakk
2022. március 18. 16:04
A chiphiány : Túl általános kifejezés ! Milyen chip hiányzik ??? Mikrovezérlő , memória , NVRom .... stb. tengernyi fajta van
matykox
2022. március 18. 16:04
Puffer-hatás :-) Na meg egy csipet előrelátás, előre gondolkodás és élelmesség. Ja és ezek se a nem létező problémák fölösleges "megoldásaival" foglalkoznak, hanem pénzt akarnak keresni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik