A feminizmus „elmebetegség”: a férfiak egyenjogúságáért harcol a fiatal dél-koreai pártelnök

2022. január 8. 12:19
Írta: Fekete Kíra
A fiatal dél-koreai Lee Jun-seok pártelnököt antifeminizmussal vádolják, állítása szerint erről szó sincs, csupán a férfiak egyenjogúságáért harcol.

Lee a radikális feminizmust ellenző férfiak megnyerésével jutott a pártelnöki székbe

Dél-Koreában a 36 éves Lee Jun-seok ellenzéki politikust választották a Népi Erő Párt elnökévé, ezzel a párt eddigi legfiatalabb vezetőjének címével büszkélkedhet.

Egy áprilisi interjúban Lee elmondta, hogy pártja leginkább a fiatal férfi szavazóktól kapott hatalmas támogatást – ezt a modern feminizmus iránti haragjuknak tulajdonította, mondván: „Kérdezzék meg a 20 év körüli férfiakat, azt fogják mondani, hogy a feminizmus miatt döntöttek így”.

Lee az egyik Facebook posztjában azt írta, hogy

a Demokrata Párt azért veszítette el a választásokat, mert „a nőbarát programhoz ragaszkodott”,

és a kormánypárt „alábecsülte a 20-as és 30-as éveikben járó férfiak részvételét a szavazásban”.

Shin Jin-wook, a Chung-Ang Egyetem szociológiaprofesszora a The Korea Heraldnak fejtette ki a véleményét a fiatal elnök választási sikeréről.

„Kiszolgálta a dühös fiatal férfiak kiaknázatlan rétegét, akik úgy érezték, hogy nincs elég hangjuk a politikában,

és ezért a vezetőink helyett a feminizmust vádolták” – véli a professzor.

Rajongótábor veszi körül az „antifeminista” pártelnököt a közösségi médiában

Több, a modern feminizmust elítélő rajongói közösség is kialakult az elmúlt időben: az egyik ilyen csoport az FM Korea fórum, amely támogatta a húsz éves olimpiai íjász, An San internetes bántalmazását. Elmondásuk szerint a bántalmazás azért volt szükségszerű, mert az íjász „feministának néz ki”

„Lee Jun-seok az egyetlen politikus, akinek van mersze kiállni a feministák ellen, akik Koreában a hatalmi hierarchia csúcsán állnak.

Ezért kell őt támogatnunk” – írta az egyik hozzászóló a fórumon.

Egy másik ilyen csoport a New Men on Solidarity, melynek szlogenje: „a feminizmus egy elmebetegség”. A csoport elnöke júniusban azt nyilatkozta, hogy „erőt adónak” és „nagyon jelentősnek” találta Lee pártelnökké választását, mivel „megmutatta, hogy a férfiak összefoghatnak és meghallgatják őket”.

A pártelnök szerint inkább a férfiakat éri negatív diszkrimináció

Lee tagadta, hogy lekicsinyelte volna a nőket. Egy helyi újságnak adott júniusi interjúban kifejtette, hogy ő a „radikális feministákról” beszélt, nem pedig az „átlagos nőkről”

Elmondása szerint a nőket érintő pozitív diszkrimináció ellen lépett fel, mivel ez gyakorlatilag egy „fordított diszkrimináció” a férfiakkal szemben. A pártelnök szerint a nők ma már nem szembesülnek megkülönböztetéssel és nem fosztják meg őket a lehetőségeiktől, ezért

megszüntetné a Nemek Közötti Egyenlőség és Családügyi Minisztériumot.

Szociológus és női tanulmányokra szakosodott professzorok hada ment neki a pártelnöknek

A Koreai Egyetem politikai szociológia professzora, Kim Yun-tae szerint a pártelnök szándéktól függetlenül „elferdített igazságot és hamis áldozati érzést” nyújtott a fiatal férfiak számára. 

A The Korea Herald szerint az adatok ellentmondanak a pártelnök álláspontjának, igenis van egyenlőtlenség a nemek között: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 2020-ban arról számolt be, hogy az általa vizsgált tagországok közül

Koreában volt a legnagyobb a nemek közötti bérszakadék,

a Világgazdasági Fórum a nemek közötti bérszakadékot vizsgálva 156 ország közül Koreát a 102. helyre sorolta. 

„Amennyiben Lee nem vesz tudomást a koreai társadalomban tapasztalható rendszerszintű szexizmusról, vagy elnézi azt, az már önmagában is kiváltság” – jelentette ki a professzor.

Bár Lee megközelítése sikerrel járt, sokak szerint nem tart majd sokáig.

„Ez egy gyűlöletvezérelt populizmus, amely szítja a kisebbségekkel szembeni ellenségeskedést”

– jelentette ki Shin Kyung-ah, a Hallym Egyetem női tanulmányokra szakosodott szociológiaprofesszora.

Rhee Jong-hoon politikai kommentátor szerint „Lee szeret úgy tenni, mintha a fiatalabb generációk hangja lenne a politikában. A kezdeti népszerűségének egy részét annak köszönhette, hogy sokan azt remélték, fiatal kora miatt más lesz, mint a már befutott politikusok”.

Rhee szerint a pártelnöknek – amennyiben valóban törődik a fiatal koreaiakkal – olyan problémákkal kellene foglalkoznia, mint a munkanélküliség, a lakhatás és az öngyilkosság.

„Ez nem tarthat sokáig” – jelentette ki Rhee, majd hozzátette: „Vezetőként arra kellene törekednie, hogy meggyógyítsa az országot és összehozza az embereket, ahelyett, hogy a megosztottságot súlyosbítaná”.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Attól, hogy valaki nem feminista, miért lenne nőgyűlölő? Egyszerű ember vagy, mint a moslék aktivistái. Vagy komcsik, vagy nácik, de normálisak nem tudnak lenni.

Ez egy elég bonyolult helyzet, aminek fel- és megoldása csak akkor lesz, ha ép, egészséges gyermek születése, felnevelése a hagyományos anyai szerepkörön kívül és betöltése nélkül is lehetséges lesz.

Ez az idő egyébként NEM minden nő álma. Sokan boldogok a sok, vagy egy-két saját gyerekük kihordása, világra hozatala, felnevelése során. Emellett azonban élni, mint egy férfi, létre hozni egy hagyományos férfi pálya ívet, szinte lehetetlen.

Az emberek valaha képesek voltak elfogadni, h. a létük bizonyos fokig előre meghatározott és az adott keretek között kell élniük, nem lehet mindenkiből bármi.

Előbb-utóbb, ez a biztos, de részben ez nem túl lelkesítő, részben az ember meglepően sokáig nem gondol rá. Szerencsére. Az élet tényleg egy csoda, persze nem mindig és egyfolytában.

A mínuszos nem én voltam, bár nem nagyon értem a kapcsolódást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés