Brit tudós: kannibalizmusba torkollhat az űr benépesítésére szánt kísérlet

2022. január 6. 7:44
Írta: Fekete Kíra
A szakértők szerint az űr benépesítésén dolgozó emberek a közeljövőben élelmezési gondokkal nézhetnek szembe – ez akár kannibalizmusra kényszerítheti őket. 

Charles Cockell, az Edinburgh-i Egyetem asztrobiológia professzora a Metro hírportálnak beszélt arról, hogy milyen kihívások várhatnak azokra az űrhajósokra, akik a Jupiter Callisto holdjának és a Szaturnusz Titán holdjának kolonizálásán dolgoznak. 

Cockell hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági és termesztési rendszerek meghibásodása hatalmas problémát jelenthet a kolonizálók számára, amennyiben a Földről nem kapnak rendszeres ellátást. 

A professzor Sir John Franklin 1845-ös sarkvidéki felfedezőútjára hivatkozik, melynek során az élelem hiánya miatt egymást falta fel a legénység: 

„Franklin legénysége a 19. század végén hajókkal kereste az északnyugati átjárót – ekkoriban ezek voltak a rendelkezésre álló, technológiailag legfejlettebb hajók” – ismertette a múltban történteket Cockell. „Voltak konzervjeik, abban az időben ez korszerűnek számított – ennek ellenére

eltévedtek, a hajók megfeneklettek, végül kannibalizmusba torkollott a felfedezőút.”

„Amennyiben egy csapat embert a Callistóra küldünk, a dolgok pedig rosszra fordulnak és a növénytermesztési modul is elromlik, akkor

a túlélés reményében egymást fogják megenni”

– tette hozzá Cockell.

Bár Cockell üzenete elég rémisztő, valójában csak figyelmeztetésnek szánja – a professzor arra akarja felhívni a tervezők figyelmét, hogy a növénytermesztő rendszereket alaposan teszteljék és kalibrálják az éles bevetés előtt, lehetőleg a Holdon vagy a Marson – írja a Futurism.

„Amennyiben egy, a Holdhoz hasonló élhetetlen környezetbe húsz embert akarsz kitenni több százmillió kilométerre a Földtől, biztosnak kell lenned abban, hogy a rendszer működni fog, ellenkező esetben elég gyorsan összeomolhat” – zárta gondolatait a professzor.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kannibalizmushoz sima kommunizmus is elegendő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés