A magyar teniszezőnő kihagyja az Australian Opent, annyira elrettentette az ausztrál karanténtábor

2021. december 21. 21:10
Írta: Fekete Kíra
Ausztrália már táborba zárja a Covid-gyanús embereket.

Szénbánya állott, most karanténtábor

Ausztrália egy Howard Springs-i régi bányásztábort alakított át karanténtáborrá tavaly augusztusban.

A  táborban akár 2000 embert is fogva tarthatnak kerítéssel elválasztva a külvilágtól – fedte fel a Charity Today hírportál.

A Covid-táborba úgy is bekerültek emberek, hogy nem voltak igazolhatóan fertőzöttek,

holott hivatalosan csak Covid-fertőzötteket kényszeríthetnének az ottlétre.

Így járt a 26 éves Hayley Hodgson ausztrál lakos is, akit egyenruhás rendőrök akarata ellenére tessékeltek be egy „kaszinó buszba”, amellyel aztán a Howard Springs-i táborba vitték. Ha nem tartott volna a rendőrökkel, 5000 dolláros bírságot szabtak volna ki rá.

A kisbusz, amellyel az ausztrál nőt a táborba vitték. Forrás: Charity Today 

Vannak, akik internáló tábort kiáltanak a karantáborokat látva

Az elhurcolt nő elmesélte, hogy a kálváriája akkor kezdődött, amikor egy barátjának tesztje pozitív lett. A nyomozók nem sokkal később megjelentek otthona előtt, miután lefuttatták a rendszerben robogójának rendszámát és „közeli kapcsolattartóként” azonosították. Megkérdezték tőle, hogy csináltatott-e Covid-tesztet, és ekkor azt hazudta, hogy igen, holott valójában még nem. Ez indította el a különös események lavináját. A rendőrök a nőnek csak annyit árultak el, hogy felsőbb utasítást teljesítenek.

„Most elviszünk téged és nincs más választásod, Howard Springsbe mész” – sokkolták a nőt a rendőrök szavai, miközben betessékelték a furgonba.

A hírportál egyenesen „Covid-internálótábornak” nevezte a Howard Springs-i karantábort.

A portál arra is rámutatott, hogy az ausztráliai Victoriában két évig terjedő börtönbüntetést és 45 250 ausztrál dolláros (kb. tíz és félmillió forintos) bírságot szabhatnak ki a közegészségügyi rendeletek megszegéséért.

Liberális országból diktatúra: Ausztrália már egy-egy vírusos esetre is durván reagál

Bár Ausztrália még mindig liberális demokráciának nevezi magát, a koronavírus nagyobb elterjedésének megelőzése érdekében már-már diktatúrára hajazó szigorú korlátozásokat vezetett be a kormány. Az oltás ellen tüntető tanárokat vertek bilincsbe a rendőrök, alkalmazással követték a fertőzöttek mozgását, a bankszámláik befagyasztásával és az otthonuk lefoglalásával fenyegették a lakosságot, sőt, még azt is megszabták mennyi sört ihatnak a karanténban lévő ausztrálok – számolt be róla korábban a Makronóm.
Fotó: NCA NewsWire/Ian Currie

A Howard Springs-i karantábor többször is a címlapokra került az elmúlt hónapokban

Legutóbb három fiatal szökött meg a létesítményből. A rendőrség hajtóvadászatot indított a szökevények után és el is fogták őket. Egyébként mindegyikük tesztje negatív lett a Covidra a megelőző napon – adott hírt róla a BBC.

Ezt megelőzően pedig egy 27 éves férfi ugrott át a központ kerítésén, ahol egy autó várt rá, amellyel a közeli Darwin belvárosába menekült. Később letartóztatták. Az ő tesztje is negatív lett a Covid-19-re.

A Howard Springs-i karantábor felülnézetből. Forrás: Abc News

Mentálisan megrogytak a szállodai szobában

Az ausztrálok dönthetnek úgy is, hogy hotelben töltik a karantén időtartamát. Több beszámoló is érkezett a hotelszobákban mentálisan összezuhanó ausztrálokról. Egy nő például felgyújtotta a karanténszállodai szobáját, amely során 160 embert kellett evakuálni az épületből, de szerencsére senki sem sérült meg.

Egy negyvenegy éves ausztrál nő, Kim Totham egy külföldi útról jött haza, amikor karanténba kellett vonulnia. A kétgyermekes anya esete azért különleges, mert a karantén első időszakát egy Sydney-i szállodai szobában, a maradékot pedig a Howard Springs-i karantáborban töltötte, így mindkettőről van tapasztalata.

Kim Totham ausztrál kétgyermekes egyedülálló anya a Howard Springs-i karanténtáborban. Forrás: Abc News  

Az Abc News hírportálnak elárulta, hogy a Sydney-i szállodai karanténban szerzett tapasztalatai szörnyűek voltak.

„Mentálisan nagyon erős vagyok, de nincs ablak, nem lehet kimenni” – panaszkodott Totham a hírportálnak.

Elmondása szerint mások viszont nem bírták olyan jól idegekkel,

hallotta, ahogy az emeletén lévő emberek sírnak vagy kiabálnak a karanténszálloda szobáiban.

A szállodai bezártság után nagy előre lépésként élte meg a természetben felállított karantábort, viszont sem a szálloda, sem a tábor nincs ingyen. Munkanélküli egyedülálló anyaként a szállodai 3000 dolláros és a tábori 2500 dolláros karanténszámlák nyugtalanítják.

„Két gyermekem van. Egyedülálló anya vagyok. Nincs munkám. Nincs hol laknom. Most már 5500 dollárról van szó, és nem tudom, hogyan fizessem ki” 

– fakadt ki a hírportálnak.

Babos Tímea magyar teniszezőnőt elrettentik az ausztrál kormány intézkedései

A Világgazdaság hírportál számolt be róla, hogy Babos Tímea úgy döntött, az ausztrál kormány világjárvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt nem lép pályára az év első Grand Slam-tornáján.

„A legeredményesebb magyar teniszező 2012 után először kihagyja az év első nagy versenyét, az Australian Opent – ezt maga Babos Tímea jelentette be Instagramon.

A párosban négyszeres Grand Slam-bajnok sportoló, aki 2018-ban és 2020-ban Melbourne-ben emelhette magasba a trófeát, indokként azt írta, a karrierjében eljutott arra a pontra, amikor a kereseti lehetőség és az esetleges dicsőség már nem minden” 

– írja a Világgazdaság.

Babos Tímea (b) és a francia Kristina Mladenovic a trófeával, miután győzött a tajvani Hszie Szu-vej és a cseh Barbora Strycová ellen az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság női párosának döntőjében Melbourne-ben 2020. január 31-én. MTI/EPA/Lynn Bo Bo

„Egyszerűen nem tudok azonosulni az ausztrál kormány Covid-intézkedéseivel, az esetleges karantén-kötelezettséggel, ahogy a Covid-táborok is elrettentenek. Őszintén mondom, hogy nem mennék nyugodt szívvel Ausztráliába” – idézi az MTK játékosát a portál.

Borítókép: MTI/EPA/Justin Lane és Glenn Campbell/AAP (szerkesztve)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Korábban szállodában voltak elhelyezve az új érkezők, de nem civil, hanem katonai vezetés alatt.

Most ébredtél?
Az ausztrálok bezárták az összes olyan népből érkezettet, akiket az ellenségüknek deklaráltak, már a háború ideje alatt. Akkor miért nem vonyítottál?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés