Az Egészségügyi Világszervezetnek fel kell készülnie a bioterrorista támadásokra

2021. december 17. 12:03
Bill Gates, a Microsoft társalapítója a napokban arra figyelmeztette a nemzetközi hatóságokat, köztük az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy fel kell lépniük a bioterrorizmus jelentette fenyegetés ellen; szerinte az úgynevezett „vírus-játék” (germ games) a legjobb módja a megelőzésnek.

Bill Gates a Policy Exchange agytrösztnek adott interjújában mondta el véleményét az Egészségügyi Bizottság elnökének, Jeremy Huntnak. Gates szerint

évente milliárdos nagyságrendű összegekre lesz szükség ahhoz, hogy egy WHO-szintű pandémiás munkacsoportot fenntartsanak, akik a járványhelyzet kezeléséért felelősek.

A vírus-játékok során pedig a kormányzati szervek és a hadseregek egy lehetséges világjárvány forgatókönyvét gyakorolhatnák, hogy minden eshetőségre fel tudjanak készülni.

Gates azt is kiemelte, hogy a természetes úton terjedő járványoknál sokkal veszélyesebbek a bioterrorizmus által okozott járványok, amire az orvostudománynak fel kell készülnie, hogy hatékonyabban és gyorsabban tudjanak reagálni. Szerinte a vakcinák előállítására is új módot kellen találni, mert a jelenlegi oltások nem akadályozzák meg a vírus terjedését, csak az egészségmegőrzésben segítenek. 

A következő világjárványra való felkészüléshez többek között olyan fejlesztésekre van szükség, mint az oltóanyagok árának csökkentése vagy az influenza és a nátha megszüntetése, amelyek azokban az években is hasznosak lesznek, amikor nem lesz járvány. 

Az Event 201 szimuláció

Az interjúra azután került sor, hogy októberben nyilvánosságra hozták a hírt, miszerint a Világgazdasági Fórum, a Bill és Melinda Gates Alapítvány és a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ 2019 októberében "Event 201" néven "magas szintű pandémiás gyakorlatot" tartott egy világjárvány szimulálására.

A résztvevőknek egy zoonózisos, vagyis állatról emberre terjedő koronavírus szimulált kitörését mutatták be, amely denevérekről sertésekre és emberekre terjedt át, így világjárványt okozva. A forgatókönyv szerint a vírus egy brazíl sertéstelepen kezdődött, kezdetben lassan, majd egyre gyorsabban terjedt az egészségügyi intézetekben.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(Borítókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés