A szlovákok és a csehek után a lengyelek sem voltak képesek kivédeni a rezsiemelkedést

2021. december 17. 19:40
A lengyel Energia-szabályozási Hivatal elnöke bejelentette a jóváhagyott árakat, ami alapján a háztartásoknak számlázhat az öt legnagyobb forgalmazó cég. A villanyszámlák átlagosan 24 százalékkal emelkednek. Ez körülbelül 21 zloty (1680FT) többletkiadást jelent havonta. A Hivatal zöld utat adott a gázárak hatalmas emelésének is. A gázszámlák átlagosan 54 százalékkal emelkednek.

Az áramár emelkedését a tőzsdei áramár meredek emelkedésével magyarázták. Másik okként a CO2 kvóták árának drasztikus emelkedésével magyarázták. Lengyelországban, az ebben az évben termelt villamos energia többsége szénből származott.

A gázárak a hivatal döntése szerint brutálisan emelkednek. Az ideihez képest a lengyel háztartások 54 százalékkal többet fizethetnek a gázért.

Azok, akik otthon csak főzésre használják a gázt, átlagosan havi 9 zlotyval (720FT) fizetnek többet (ez 41 százalékos emelés). Azok számára, akik már a vizet is gázzal melegítik, a számlájuk havi 56 zlotyval (4 480Ft) emelkedik (54%-os emelkedés) . Ha viszont valaki az egész házat gázzal is fűti, akkor akár 174 zlotys (14 ezer FT) emeléssel is számolnia kell (58 százalékos emelkedés).

Gigantikus az emelés, annak ellenére, hogy a lakossági fogyasztók gázár-emelkedésének minimalizálása érdekében speciális mechanizmust vezettek be.

A hivatal hangsúlyozta, hogy ez az első olyan tarifa, amely a gázáremelés mértékének korlátozását azzal teszi lehetővé, hogy a vásárlás költségeinek egy részét három egymást követő évre tolja át.

A szlovák és cseh áremelésekről már tudósítottunk, de mint látható a lengyel háztartásokat sem kerüli el januártól az energiahordozók árának emelése. Hiába a szabályozott ár, szomszédjaink akkor is megszenvedik az energiakrízist, legalábbis januártól jóval mélyebben kell benyúlniuk a családi kasszába.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés