Lassult az OECD gazdasági növekedése a harmadik negyedévben

2021. december 15. 14:07
Lassult az OECD tagállamainak együttes gazdasági növekedése az idei harmadik negyedévben az előző negyedévvel összevetve.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapján szereplő adatok szerint a GDP-növekedés 1,1 százalék volt a szeptember végével záródott három hónapban, kisebb a három hónappal korábbi 1,7 százalék bővülésnél. A növekedés lassulását az okozta, hogy számos OECD országban

a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt ismét korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni,

ami fékezte a gazdaság bővülését.

A húsz legfejlettebb ország (G20) hazai összterméke (GDP) 1,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi szerényebb, 0,4 százalékos bővülés után, de az egyes országok gazdasági teljesítménye között hatalmas különbségek voltak.

India gazdasági teljesítménye a második negyedévi 11,6 százalék csökkenés után a harmadik negyedévben már 12,7 százalékkal nőtt elsősorban a tőkebefektetések és a lakossági kiadások emelkedésére. Jelentősebben nőtt ugyancsak negyedéves összevetésben Szaúd-Arábia GDP-je, 1,1 százalékról 5,8 százalékra és Törökországé 1,5 százalékról 2,7 százalékra. Kanada gazdasága 1,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi  0,8 százalékos csökkenést követően, és jelentősen nőtt Franciaország és Olaszország gazdasága, 3, illetve 2,6 százalékkal.

Eközben egyes országokban lassult a GDP növekedése a harmadik negyedévben, sőt, volt ahol csökkent negyedéves összehasonlításban. Így például Kína gazdasági teljesítménynövekedése 1,2 százalékról 0,2 százalékra, Dél-Koreáé 0,8 százalékról 0,3 százalékra mérséklődött, míg Ausztrália GDP-je 1,9 százalékkal, Dél-Afrikáé 1,5 százalékkal, Japáné 0,9 százalékkal, Indonéziáé 0,6 százalékkal, Mexikóé pedig 0,4 százalékkal csökkent.

Brazíliát recesszió sújtja, a második negyedévi 0,4 százalék után a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a GDP.

Az Egyesült Államok GDP-növekedése 1,6 százalékról 0,5 százalékra, Nagy-Britanniáé 5,5 százalékról 1,3 százalékra, Németországé pedig 2 százalékról 1,7 százalékra mérséklődött.

A G20-ak GDP-növekedése az idei harmadik negyedévben 2,3 százalékkal múlta felül a koronavírus-járvány által még nem érintett, utolsó bázisnak tekinthető 2019 negyedik negyedévit.

Az OECD gazdasági teljesítménye 4,9 százalékkal csökkent tavaly a 2019. évi 1,7 százalék növekedés után.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés