György László: Az elmúlt 650 év legnagyobb egyetemfejlesztési programjáról döntöttünk

2021. december 20. 14:06

Írta: Rádi Balázs
György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár felfedte a kormány egyetemfejlesztési programját szerdán a Facebook-oldalán.

Történelmi léptékű egyetemfejlesztést hajt végre a kormány

György László a Facebook-oldalán fedte fel a kormány egyetemfejlesztési programját:

„Minden szülő azt szeretné, ha gyermekei többre vinnék nála.

Ezért vagyunk képesek minden reggel munkába menni, túlórázni, lemondani a horvátországi nyaralásról, mert kell a pénz a gyerek tanulmányaira. Aki a gyermekébe fektet, a jövőbe fektet. Miért ne járna el ugyanígy a magyar állam?

Azért újítottuk meg egyetemeinket, hogy a következő generációk itthon, nemzetközileg is versenyképes tudásra tegyenek szert,

amivel a jég hátán is megélnek, és biztos munkájuk és megélhetésük lesz még a gyorsan változó körülmények között is.

Mi kell ehhez? 21. századi oktatási környezet, a legmodernebb technológiával felszerelt egyetemek, élhető és fenntartható közösségi terek, inspiráló oktatók, az életre felkészítő tananyag, és persze a hallgatók.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? 

Döntöttünk az elmúlt 650 év legnagyobb egyetemfejlesztési programjáról: 2700 milliárdot költünk a következő években az egyetemek fejlesztésére.

Egyetemközpontú innovációs ökoszisztémákat hoztunk létre a legjobb holland, finn, brit, amerikai és izraeli példák alapján. A szereplők közötti együttműködésnek új keretet adtunk: elindítottuk a korunk legnagyobb kihívásaira választ adó 17 Nemzeti Laboratórium és egy Kutatólaboratórium megépítését, az egyetemeink köré 15 Tudományos és Innovációs Parkot hozunk létre, továbbá elindítottuk a Védelmi Innovációs Kutató Intézetet.

Ezen felül már 2021-ben is többet fordítottunk egyetemeink működési kiadásaira, mint az uniós átlag, de 2022-től megduplázódik a felsőoktatás folyó kiadásainak (bérek, rezsiköltségek) állami támogatása. Ez a 2700 milliárd forint fejlesztési forráson felül értendő.

Új alapokra helyeztük egyetemeink működését a modellváltással: az egyetemek fenntartói jogait a hosszútávú stabilitás érdekében közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványok vették át,

ezzel elősegítettük, hogy közelebb kerüljenek az egyetemek a társadalmi környezetükhöz és a vállalatokhoz, akiknek az utánpótlását képzik.

Kiemelten kezeljük a nemzetközi együttműködést, valamint világszínvonalú projekteket indítottunk el. Egyre több külföldi hallgatónk van, miközben jelen van Magyarországon a világ legjobb egyeteme, az MIT, átadtuk az ELI lézeres kutatóközpontját és a ZalaZone tesztpályát, hogy hazahozzuk külföldről a kiváló magyar kutatókat és idevonzzuk a világ élvonalát jelentő kutatásokat.

Már most Nobel-díjas fizikusok kutatnak a szegedi lézeres kutatóközpontban

és a legnagyobb járműfejlesztő cég önálló kutatóközpontot hozott létre a zalaegerszegi tesztpályán, a ZalaZoneon. Magyarországnak 37 országgal van kétoldalú megállapodása, amely abban segíti a magyar kutatókat, hogy részei legyenek a világ tudományos vérkeringésének, a tehetséges vállalkozóinkat pedig támogatja abban, hogy az egyetemről kijövő innovációknak piacokat találjanak.

Az ELTE új vizsgaközpontja csak egy példája a hazánkban épülő 21. századi, hallgatóbarát egyetemi közegnek, amely még környezetünket is védi, közben hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok már a vizsgázás során elsajátítsák a digitális világban szükséges készségeket” – írja a Facebook-posztban az államtitkár.

Borítókép: ELTE.hu


Kedvelje a Makronómot Facebookon!



Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés