Kínát csodálja az amerikai befektető legenda, amiért betiltották a kriptovalutákat

2021. december 23. 22:14
Írta: Fekete Kíra
Charlie Munger, a Berkshire Hathaway tulajdonosa szerint a jelenlegi befektetési környezet „még őrültebb”, mint a kilencvenes évek végi dotcom-boom bukásakor.

Munger Kína mintájára betiltaná a kriptovalutákat

 A 97 éves Charlie Munger Sydneyben a Sohn konferencián adott hangot a véleményének: „Ezt a korszakot még őrültebb korszaknak tartom, mint a dotcom-korszakot” – tudósított az eseményről a Bloomberg

Munger azt is hozzátette, hogy bárcsak ne léteznének a kriptovaluták. Kínát dicsérte, amiért lépéseket tett a használatuk betiltására. 

„Bárcsak soha ne találták volna fel őket. Ismét csodálom a kínaiakat, szerintem helyes döntést hoztak: egyszerűen betiltották a kriptovalutákat.

Az én hazámban az angol nyelvű civilizáció rossz döntést hozott. Egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy részt vegyek ezekben az őrült bummokban, így vagy úgy” – fakadt ki a befektető.

Félelmeteset hajráztak a kriptók 

Az S&P 500 index több mint kétszeresére emelkedett a tavaly márciusi járvány okozta mélypontok óta, míg a Bitcoin több mint 1000 százalékot emelkedett. A Bank of America Corp. és az EPFR Global adatai szerint

a befektetők 2021-ben közel 900 milliárd dollárt öltek részvényalapokba

– ez az eredmény meghaladja az elmúlt 19 év összesített összegét.

Az amerikai részvénypiac értékelése most magasabb, mint az egészségügyi válság által kiváltott bukást megelőzően, emiatt idegesek lettek a befektetők. A kiugró infláció a központi bankokat a monetáris politika szigorítására kényszeríti, ami azzal fenyeget, hogy csökkenti a likviditási hátszelet, amely az eszközök széles körét felhúzta.

Munger támogatja a zöld energiát

A veterán befektető Kína globális kapcsolatairól is beszélt: Felszólította Ausztráliát, hogy segítsen az ázsiai ország és az Egyesült Államok közötti ellentétek áthidalásában. 

„Úgy gondolom, hogy Ausztrália a Kínával ápolt jó kapcsolata révén konstruktív pozícióban lehet, Ausztrália arra ösztönözheti az Egyesült Államokat és Kínát, hogy ésszerűbbek legyenek” – véli Munger.

Munger ezen felül támogatja a zöld energia használatát: 

„Tetszik az a tény, hogy gyorsan csökkentjük a szén, a benzin és a dízel égetését” – jelentette ki a befektető, majd hozzátette – „Szerintem ez okos dolog, amit a világ tesz, és még akkor is jó döntés lenne, ha nem lenne globális felmelegedés”.

Borítókép: Reuters | Pixabay


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés