Az EU már a saját biztonságát kockáztatja, amikor a védelmi ipart minősítené károsnak

2021. december 17. 11:03
A német Bayerische Landesbank az év elején csendben úgy döntött, hogy nem kíván többé védelmi cégekkel üzletelni. A BayernLB persze ezt még nem jelentette be a nyilvánosság előtt, de a szóvivőjük már arról regélt, hogy felszámolják az üzleti kapcsolatokat azokkal a vállalatokkal, amelyek forgalmának több mint 20 százalékát a védelmi ipar adja. Ez a döntés megrengetheti az európai védelmi ipart.

Bajorország ad otthont Németország legnagyobb védelmi vállalatainak, mint például az Airbus Defense and Space és a Hensoldt. Ha egy bajor állam által ellenőrzött bank túlságosan ellentmondásosnak tartja a védelmi ipart ahhoz, hogy üzleteljen vele, miért foglalkozzanak akkor vele a kereskedelmi bankok? Viszont még egy nagyobb veszély jön Brüsszelből, ahol ideológiai vita folyik arról, hogy mit is jelentenek a társadalmilag fenntartható pénzügyek.

Hamarosan megjelenik az Európai Zöld Befektetési Osztályozási Rendszer – az úgynevezett környezetvédelmi taxonómia.

A tisztviselők azonban már dolgoznak egy „társadalmi rendszertanon” annak meghatározására, hogy mely tevékenységek járulnak hozzá pozitívan a társadalomhoz, melyek nem okoznak jelentős károkat, illetve melyek károsak.

Az idén benyújtott előzetes javaslatokban a szerencsejáték- és dohányipart, valamint a védelmi ipart minősítették károsnak, azaz potenciálisan társadalmilag fenntarthatatlannak. A javaslat arról is szól, hogy korlátoznák a „káros” megjelölésű ágazatokat, mint a nemzetközi szerződések által tiltott tevékenységeket, mint például a vegyi vagy biológiai fegyvereket. A megfogalmazás azonban továbbra is tisztázatlan.

Azt is javasolják, hogy tiltsák meg azoknak a cégeknek, az öko-védjegy használatát, amennyiben a forgalmuk több mint öt százaléka „a hagyományos fegyverek és/vagy haditechnikai termékek gyártásából vagy kereskedelméből származik”. Ezúttal a nélkül, hogy említették volna az ellentmondásos tevékenységeket. Nem csoda, hogy az európai védelmi ipar elkezdte kongatni a vészharangot.

Az Európai Védelemipari Szövetség (ASD) írásban figyelmeztette a Bizottságot, hogy ezek a javaslatok gyengíthetik az Unió biztonságát azáltal, hogy korlátozzák a védelmi vállalatok pénzügyi és befektetési lehetőségeit.

"Problémát jelent, ha társadalmilag károsnak minősítenek bennünket" - mondta Alessandro Profumo, az ASD elnöke, aki egyben a vezető olasz fegyvergyárnak, a Leonardonak is az ügyvezető igazgatója.

"Biztonság nélkül nincs fenntartható társadalom."

A javaslatoknak már meg van a hatása. Jan Pie, az ASD főtitkára példákat hozott fel, miszerint a németországi, finnországi, belgiumi, hollandiai és svédországi védelmi cégekkel megszakították a bankok a kapcsolatot. Egy belga csoportnak az EU-n kívüli bankszámlájáról kellett fizetnie az alkalmazottjainak – mondta.

 A német védelmi üzleti testület megállapította, hogy a tagok több mint egyharmada komoly problémákkal szembesül a bankoknál, például a szabványos szolgáltatások vagy az exportbiztosítás megtagadása miatt. Ezt a problémát leginkább a kisebb cégek érzik, amelyek kulcsfontosságúak az ellátási láncban és az innovációban – mondta Profumo. A javaslat azzal is fenyeget, hogy elriasztja azokat a civil cégeket is, amelyek fontos technológiákat biztosítanak védelmi projektekhez.

Ugyanakkor nem kell féltenünk a védelmi ipart. A Transparency International szerint a világ 134 legnagyobb védelmi vállalatának mindössze 12 százaléka elkötelezett a korrupció elleni küzdelem mellett. A hagyományos fegyverek jogszerű kereskedelmét azonban számos nemzetközi szerződés szabályozza, és az európai védelmi ipar továbbra is kulcsfontosságú az Unió biztonsága szempontjából.

Az európai politikusok, köztük Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke a közelmúltban hangsúlyozták, hogy a növekvő globális fenyegetésekkel szemben erős védelmi iparra van szükség.

Innentől következetlen a védelmi vállalatokat „társadalmilag károsnak” tekinteni, amennyiben létfontosságúak az EU békéje és stabilitása szempontjából. A védelmi ipar nem egyenlő a dohányzással és a szerencsejátékkal, amelyekben elég nehéz meglátni a tágabb társadalmi jót.

Francis Tusa, a Defense Analysis tanácsadója szerint: "lehet, hogy egyesek nem szeretik a védelmi ipart, de akkor el kellene magyarázniuk, hogyan működnénk nélküle".

A Bizottságnak alaposan mérlegelnie kellene a következményeit a megkülönböztetés mentességének. A törvényt betartó vállalatok finanszírozásának megnehezítése arra kényszeríti a kormányokat, hogy vagy magasabb költségeket viseljenek el, vagy többet vásároljanak külföldről – ahol Európa még kevésbé tudja ellenőrizni ezen vállalatok viselkedését.

Természetesen a fegyverek károsak. De még ártalmasabbak, ha csak azoknak van, akik fenyegetnek minket, nekünk pedig nincs.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

https://koronavirus.gov.hu/cik..

Kínában már csaknem 4900 áldozatot szedett a kínaivírus.
A világbajnokjárványkezelésű kis országban meg a sokszorosát.
Igaz, Kínában 1.400.000.000 ember él az ujgurokkal együtt.

Mi a nem világos még??????

Ez nem a szabadpiac korlátozása, csak a buzilobbi távoltartása az ovisoktól az, ami veszélyezteti a munkaerő és a tőke szabad áramlását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés