Az oltási kötelezettség miatt perelnek az atombombát kifejlesztő amerikai laboratórium tudósai

2021. december 17. 13:22
Október 15-én lépett életbe a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium oltási kötelezettségi rendelete, ezért több tucatnyi dolgozó perel az egyik, az atombombát is létrehozó új-mexikói laboratóriumban.

Az Associated Press (AP) hírügynökség értesülései szerint a dolgozók arra hivatkozva perelnek, hogy megfelelő indoklás nélkül tagadták meg a mandátum alóli mentességi kérelmeiket. Az AP tudósítása szerint a kerületi bíró fog dönteni arról, hogy megakadályozható-e az alkalmazottak kirúgása, amíg a munkavállalók által indított per folyamatban van. A Los Alamos Reporter nevű újság szerint a bíró elutasította a kérelmet, az alkalmazottak elveszíthetik munkájukat, ha nem oltatják be magukat.

Súlyos vádak

A dolgozók azt állítják, hogy a „Triad National Security LLC” vezetősége, amely a laboratóriumot üzemelteti, megsértette alkotmányos jogaikat a koronavírus elleni védőoltás kötelező előírásával és ellenséges munkahelyet teremtett. A vádak szerint az egyik dolgozóval kiabáltak mert nem volt beoltva, valamint a személyzet egyik tagja azt mondta neki, hogy ezért a családja is megérdemli a halált. Az alkalmazottak szerint a laboratórium a rendelet miatt a személyzet akár 10 százalékát is elveszítheti.

Az AP jelentése szerint

az ügy felperesei közül sokan olyan szakemberek, akik magas szintű biztonsági engedélyekkel és szakértelemmel rendelkeznek, ezért a gyors helyettesítésükhöz szükséges új munkaerő megtalálása igen nehézkes lenne.

A laboratórium közel 14 ezer embert foglalkoztat és az állam egyik legnagyobb munkaadója. Az AP azt is megjegyezte, hogy a laboratórium nem adott tájékoztatást az alkalmazottak jelenlegi oltottsági arányáról. 

Amerikában nyár vége óta kötelező a korona vírus elleni védőoltás a szövetségi alkalmazottaknak, valamint számos államban az egészségügyi dolgozóknak is. Ezen felül pedig egyre több nagyvállalat tenné kötelezővé az oltást a közeljövőben.

(Borítókép: Unsplash)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, a demokraták az oltásellenességükről közismertek.
Jáj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában