Migránsok vére áztatja a katari futballkupát

2021. december 8. 9:50
Írta: Fekete Kíra
A kritikusok szerint Katarban rendszeres a bevándorló munkások kizsákmányolása és a megmagyarázhatatlan halálesetek. 

Hiányos a halálesetek rögzítése: adminisztrációs hiba vagy titkolnak valamit?

2022-ben a labdarúgó-világbajnokság Katarban kerül megrendezésre, bár mostanában nem csak ezért hallunk az országról. Katar vezetőit és magánvállalkozóit sokan kritizálják, mivel az országban – ahol a becslések szerint a munkások 95 százaléka bevándorló – megmagyarázhatatlan halálesetek történnek. 

A vendégmunkások már hajnalban elindulnak és egész nap a fedetlen stadiont építik – előtte viszont vár még rájuk egy többórás buszút, ahol

a munkásoknak közel negyven fokot kell elviselniük, 

mivel a buszokon nincs légkondicionáló. A dohai ENSZ-ügynökség jelentése szerint tavaly ötven vendégmunkás veszítette életét munkahelyi balesetben, a legtöbben közúti baleset áldozatai lettek. A jelentés felfedte, hogy nem minden halálesetet rögzítettek megfelelően, ezt az egészségügyi személyzet által okozott  adminisztrációs hibákkal magyarázták – olvasható az NBC News oldalán.

Egy emberi jogokat képviselő csoport, az Amnesty International azt állította, hogy a katari hatóságok migránshalálok ezreit nem vizsgálta ki – a csoport szerint ez azt sugallja, hogy

a halálesetek magas számát a biztonságos munkakörülmények hiánya okozhatta. 

„Ezek az emberek tesztek alapján alkalmasak voltak a katari munkavégzésre és egészségesnek tűntek, ennek ellenére a halotti bizonyítványukban természetes okokra, szívmegállásra vagy légzési elégtelenségre hivatkoznak” – mutatott rá May Romanos, az Amnesty International öböl menti munkavállalók jogaival foglalkozó kutatója.

Forrás: MTI

A kormány szerint Katarban rekordgyorsasággal fejlődnek a munkaügyi reformok

Katar azzal védekezik, hogy a migráns munkavállalókról kiállított halálozási statisztikák megfelelnek a nemzetközileg előírt szabályoknak. 

„A munkavállalók jóléte iránti elkötelezettségünk jelentős javulást eredményezett a munkavállalók számára a szállásszabványok, az egészségügyi és biztonsági előírások, az egészségügyi ellátás biztosítása és az illegális munkaerő-felvételi díjak visszatérítése terén” – áll a Legfelsőbb Bizottság közleményében.

A közelmúltban bevezetett reformok közé tartozik: 

  • A munkások a nap legmelegebb időszakában nem dolgozhatnak a szabadban.
  • A havi minimálbér ezer riyalra ( 87 ezer forintra) emelkedett.
  • A munkaadó megtéríti az étkezési- és szállásköltségeket, valamint az egészségügyi ellenőrzéseket.
  • Eltörölték a „kafala” rendszert, amelyben a munkavállalóknak le kellett mondaniuk az útleveleikről és nem mondhattak fel a munkaadó engedélye nélkül.

A FIFA szerint Katar jó úton halad

A labdarúgás nemzetközi irányító testülete, a FIFA közleményében azt írta, hogy a világbajnokság a Legfelsőbb Bizottság munkásjóléti programján keresztül jelentősen hozzájárult a munkakörülmények javításához Katarban.

„A program szilárdságát szakértők és szakszervezetek az évek során többször is elismerték – és ahogyan azt egy nemrégiben készült ENSZ-jelentés is megállapította –, ez »lenyűgöző változásokat« és »átfogó reformokat« jelent az országon belül” – mondta Alois Hug, a FIFA szóvivője.

Forrás: MTI/EPA/Ali Haider

Migránsmunkások vére csúfítja az aranykupát

A kampányolók szerint a kormány elkésett a reformokkal, a szeretteiket elvesztett családokat már nem lehet kárpótolni.

„Ezt a 2022-es világbajnokságot gyakran a világbajnokságok véres gyémántjának nevezem” – jelentette ki Barun Ghimire, egy nepáli emberjogi ügyvéd.

„Ez egy vérfoltos kupa.

Mindenki tudja, hogy olyan vendégmunkások halnak meg az országban, akik még csak nem is tudtak a kockázatokról”

Ghimire azt is elmondta, hogy egyes esetekben

a családoknak napokat kellett várniuk, mielőtt értesültek a halálesetről, az okát viszont továbbra sem közölték velük.

„Olyan emberekről beszélünk, akik hitelt vettek fel azért, hogy külföldre utazhassanak a biztos jövő és a nagyobb fizetés reményében, majd a munkakörülmények – vagy más tényezők – következtében halnak meg. Szerintem az a minimum, hogy az érintett családokkal közlik a halál okát” – fejtette ki álláspontját az ügyvéd.

A futballvilág sem hagyja szó nélkül a katari kizsákmányolást

Dánia válogatottja egy közleményben jelentette ki, hogy nem vesz részt promóciós tevékenységben a világbajnokságon. A szponzorok helyett a dán játékosok mezeit „kritikus üzenetek” fogják díszíteni. 

Nem ez az első eset, hogy a futballisták fellépnek a kegyetlen katari bánásmód ellen, márciusban Németország és Norvégia játékosai a mérkőzés előtt emberi jogokat hirdető mezben léptek a pályára.

Borítókép: MTI, Beinmediagroup.com


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

No, ezért nem megyünk mi Katarba... helyes...
Viccen kívül: mióta a Piara Powar-féle elfajzott zsidók vették át a FIFA és az UEFA irányítását, azóta a futball eróziója felgyorsult, erkölcsi színvonala a béka segge alá került.

Miért nem alakítanak szakszervezetet?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés