Csendes kiárusítás helyett csendes visszavétel: növelte a jegybanki aranytartalékát Szingapúr

2021. december 13. 16:52
Csak most derült ki, hogy idén május és június között szép csendben, két hónap alatt 26,35 tonna aranyat vett Szingapúr, mert a Nemzetközi Valutaalapnak valószínűleg elfelejtettek szólni.

Csendes eladás helyett csendes gyarapodás Szingapúrban

Csak most derült ki, hogy a szingapúri központi bank, a Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) idén május és június között két hónap alatt 26,35 tonna aranyat tett hozzá hivatalos monetáris aranytartalékához, és ezzel 20 százalékkal 153,76 tonnára növelte stratégiai aranykészletét.

A Szingapúri Monetáris Hatóság monetáris aranykészleteinek bővülésére először az Arany Világtanács munkatársa, Krishan Gopaul hívta fel a figyelmet november 25-i tweetjében, miután az IMF nemzetközi pénzügyi statisztikák (IFS) adatbázisában, amit az Arany Világtanács a központi bankok és az államok aranykészleteinek nyomon követésére használ – megjelent Szingapúr aranykészleteinek frissítése.

Érdekesség, hogy Szingapúr mintha titkolni igyekezett volna a lépést, legalábbis az IMF vonatkozó adatai csak nemrég frissültek. Szingapúr így valószínűleg nem kapkodta el, hogy értesítse a nemzetközi szervezetet a nagybevásárlásról.

A Makronóm korábban beszámolt arról, hogy hazai ellenzéki közgazdászok továbbra sem értik, hogy miért vásárol egyre több nagy, fejlett ország jegybankja aranyat, növelve a tartalékokat. Sőt, Surányi György jegybankelnöksége idején hazánk épphogy sietősen megszabadulni igyekezett a tartaléktól, amit aztán kiváló időzítéssel Orbán Viktor javaslatára vett vissza a magyar jegybank, amivel egyébként rendkívül nagy hozamot ért el, hiszen bizonytalan korban az árak felfelé mennek – a világ számos nagy jegybankja növelte tartalékait az elmúlt években.

Surányi elverte, Gyurcsány úgy hagyta, Orbán visszaszerezte a magyar aranyat

Itt írt arról a Makronóm, hogy eszméletlen pénzt szakíthatott volna az ország, ha Orbán helyett már Gyurcsánynak eszébe jut növelni az aranytartalékot. Ebben a cikkünkben pedig arról írtunk: óriási összeggel, a GDP 3 százalékának megfelelő hozammal lehetnénk gazdagabbak, ha már Gyurcsánynak eszébe jutott volna az aranytartalék visszaszerzése. A Surányi által elvert 62 tonna aranyat a magyar kormány 2010 után elkezdte visszapótolni. A World Gold Council szerint 2021 első felében az egész világon Magyarország volt az egyik legnagyobb aranyvásárló. Az egy főre jutó aranytartalék hazánkban már egészen magasnak számít.

Makronóm vélemény

Érdekes párhuzamba állítható a szingapúri patrióta gazdaságpolitika újabb lépése a hazai balliberális oldal korábbi intézkedéseivel, hiszen utóbbiak a csendes visszavétel helyett a lehetőleg minél csendesebb eladás gyakorlatát követték, legyen szó nemzeti vállalatokról, vagy fővárosi ingatlanokról – az ingatlanbotrányról részletesen beszámolt a Mandiner.

(Címlap: MTI/EPA/Wallace Woon)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés