Katar egy volt CIA-tisztet használt fel a világbajnokság megszerzéséért

2021. december 11. 15:33
Az Associated Press (AP) megállapította, hogy a parányi arab állam, Katar évek óta alkalmazott egy volt CIA-tisztet, hogy segítsen futballtisztviselők után kémkedni. A cél, a 2022-es világbajnokság rendezői jogának elnyerése volt. Az AP már tendenciaként írja le, hogy egykori amerikai hírszerző tisztek emberjogi szempontból megkérdőjelezhető múlttal rendelkező külföldi kormányokhoz állnak be dolgozni, ami már aggasztja a washingtoni tisztviselőket, és a Kongresszus egyes tagjait is.

Az AP kutakodása megállapította, hogy Katar előnyre tehetett szert a rendezési jogok megszezésében azzal is, hogy a volt CIA-tisztet, Kevin Chalkert, mint magánvállalkozót alkalmazta.

Chalkernak kémkednie kellett a rivális pályázók és a döntésben kulcsfontosságú futballtisztviselők után, majd az ezt követő években is Katarnak dolgozott, hogy  a futball világában nyomon kövesse az ország kritikusait.

Chalker azt is megígérte, hogy segíthet az országnak „megőrizni a dominanciát” a nagyszámú külföldi munkavállalója felett. Katarban jelenleg egy 2,8 millióan élnek, közülük mindössze 300 000 az állampolgár. Tehát nagymértékben függnek a külföldi születésű munkaerőtől a stadionok és a tornához szükséges egyéb infrastruktúra felépítésénél.

Chalker, aki irodát nyitott Dohában, és katari kormányzati e-mail fiókkal rendelkezett, egy képviselője által adott nyilatkozatában kijelentette, hogy ő és cégei „soha nem bocsátkoznak illegális megfigyelésbe”. Chalker elutasította a felkéréseket az interjúra vagy a katari kormánynál végzett munkájával kapcsolatos részletes kérdések megválaszolását. Azt is állította, hogy az AP által megvizsgált dokumentumok egy része hamisítvány.

Az AP több száz oldalas dokumentumot tekintett át Chalker cégeitől, köztük egy 2013-as projektfrissítési jelentést, amely számos fotót tartalmazott Chalker munkatársainak különböző futballtisztviselőkkel folytatott találkozójáról.

Az AP több lépést is tett a dokumentumok hitelességének ellenőrzésére. Chalker semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott az AP-nek azon álláspontjának alátámasztására, hogy a kérdéses dokumentumok egy részét hamisították.

Egykori munkatársai szerint Chalker cégei a titkosszolgálati munka mellett számos szolgáltatást is nyújtottak Katarnak.

Cége, a Global Risk Advisors „kiberbiztonságra, katonai és bűnüldözési képzésre, valamint hírszerzési alapú tanácsadó szolgáltatásokra szakosodott nemzetközi stratégiai tanácsadó cégnek” tartja magát.

Chalker volt munkatársai szerint körülbelül öt évig dolgozott a CIA-nál műveleti tisztként. Chalker CIA-s háttere pedig vonzó volt a katari tisztviselők számára, mondták korábbi munkatársai.

Példája mintát követ

A magánfelügyeleti üzletág virágzott az elmúlt évtizedben a Perzsa-öbölben. A régióban információs háború robbant ki, államilag támogatott hacker-műveletekkel.

Három korábbi amerikai hírszerző és katonai tisztviselő a közelmúltban elismerte, hogy hackelési szolgáltatásokat nyújtottak az Egyesült Arab Emírségekben székelő DarkMatter nevű cégnek. A Reuters 2019-es vizsgálata arról számolt be, hogy a DarkMatter feltörte a katari emír, testvére és a FIFA-tisztviselők telefonjait és számítógépeit.

Savanyú a szőlő

Persze a futball VB megrendezésében az Egyesült Államok volt Katar legnagyobb riválisa a 2022-es világbajnokságért folyó küzdelemben, még Bill Clinton volt amerikai elnök és más hírességek is részt vettek a pályázatban.

Amikor 2010-ben meglepetésre Katart választották nyertesnek, az ország ujjongott.

Juszef al-Karadavi sejk, egy neves iszlám tudós azt mondta, hogy örömmel töltötte el a bejelentés,mert Katar megalázta az Egyesült Államokat.

Ám Katar sikeres pályázatát sokáig korrupciós vádak kísérték. Az amerikai ügyészek tavaly azt állították, hogy kenőpénzt fizettek a FIFA végrehajtó bizottsági tagjainak, hogy megszerezzék szavazataikat Katar számára.

Katar tagadta a jogsértést, és ezen kívül, el kellett hárítaniuk a munkafelügyeletnek a munkavállalókkal való visszaélésekről szóló vádjait, valamint a szomszédos országok fenyegetését, hogy gazdasági bojkottal és információs háborúval elszigeteljék, gyengítsék és megszégyenítsék.

Az AP szerint Chalker vállalatai Katarnak az ambíciói elérésére egész pályás sajtót is ígért, egyedi anyagok felhasználásával, valamint informatikai és „technikai gyűjtőszakértőket”, és különösen érzékeny amerikai hírszerzési és katonai műveleti háttérrel rendelkező, kiváló helyszíni munkatársakat. A feljegyzések szerint Chalker néha a Diligence-szel, egy jól ismert londoni magánnyomozó céggel szerződött, amelyet egykori nyugati hírszerző tisztek alapítottak. A Diligence 2010-ben felügyelte az amerikai pályázati csapatot úgy, hogy egy hamis fotóriporter titokban beszámolt a történtekről.

David Downs, aki 2010-ben az Egyesült Államok pályázat ügyvezető igazgatója volt, azt mondta, nem lepődött meg, amikor megtudja, hogy Katar kémkedett riválisai után, tekintettel arra, hogy ajánlatuk mennyire gyenge volt másokhoz képest.

Messzire nyúló kezek

Az AP által feltárt dokumentumok kiemelik a cég erőfeszítéseit Ali Bin Al-Hussein jordániai herceg megnyerésére, aki a futballvilág egyik kulcsfigurája, aki 2015-ben és 2016-ban is sikertelenül indult a FIFA elnöki posztjáért.

Az AP szerint, Katar hosszú múltra tekint vissza abban, hogy szívességeket és juttatásokat nyújt a FIFA és az európai labdarúgás kulcsfontosságú döntéseit befolyásolni képes embereknek.  Meg is említik Karl-Heinz Rummenigge-t, aki hatalmas pénzbírságot fizetett azért, mert 2013-ban, amikor Katarból visszatért Németországba, elfelejtett bejelenteni két Rolex órát. Mindez két évvel azután történt, hogy „kérdések merültek fel a katari világbajnoksággal kapcsolatban”.

A FIFA egyik tisztviselő fiának, a belga Michel D'Hooghe-nak pedig nem sokkal a 2010-es szavazás után ajánlottak állást Katarban. Mind Rummenigge, mind D'Hooghe tagadta, hogy bármiféle jogsértést követtek volna el.

A svájci ügyészek korrupciós vádakat emeltek Jerome Valcke – a FIFA 2007-től 2015-ig tartó vezérigazgató-főtitkára – ellen, az olaszországi Szardínia szigetén fekvő katari tulajdonú luxusvillának a használata ügyében. Valcke, aki tagadta a jogsértést, több éven át felügyelte a labdarúgó testület Katarral folytatott kapcsolatait.

Az AP még megemlíti, hogy Chalker 2017 augusztusában írt alá egy szerződést Katarral, miszerint tanácsadást nyújthat a megfigyeléssel, ellenfelügyelettel kapcsolatosan és egyéb területekre a „hírszerző szervezetek számára”. De részt vett a Katarban dolgozó vendégmunkások személyes adatainak és biometrikus adatainak a rögzítésében is. Drónok segítségével figyelték meg a kikötők és a határmenti műveleteket, valamint „a vendégmunkások központjait”.

2017 júliusában, egy hónappal azután, hogy Katar szomszédjai megszakították a diplomáciai kapcsolatokat, és évekig tartó bojkottot indítottak az ország ellen, Chalker javaslatot tett arra, hogy megosztja az informatikai tapasztalatait is. A csak alap informatikai háttérrel rendelkező katariakat megtanítják, miképp váljanak világszínvonalú hackerekké.

Washington aggódik

A gazdag Öböl-országok szívesen alkalmaznak volt amerikai hírszerzési tisztviselőket, és erre már Washingtonban is felkapták a fejüket. Az AP szerint a CIA levelet küldött az év elején egykori alkalmazottainak, amelyben figyelmeztetett arra a „kártékony tendenciára”, hogy a külföldi kormányok egykori hírszerző tiszteket alkalmaznak „kémkedési képességeik kiépítése érdekében”.

A Kongresszus olyan jogszabályokat dolgoz ki, amelyek új jelentéstételi követelményeket támasztanak a tengerentúlon dolgozó volt amerikai titkosszolgálati tisztekkel szemben.

Tom Malinowski, a New Jersey-i demokrata kongresszusi képviselő pedig azt mondta:

„abszurd”, hogy korábbi amerikai tisztviselők dolgoznak Katar és az Egyesült Arab Emírségek információs háborújának frontvonalán.

(Címlap: MTI/AP/Darko Bandic) 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés