Spanyolország alamizsnát ad, hogy a harmincasok repüljenek már ki a mamahotelből

2021. december 20. 14:05
Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sánchez szerint aggasztó, hogy sok harminc év feletti spanyol fiatal még mindig a szüleivel él.

A miniszterelnök október elején bejelentette, hogy havi 250 euróval, nagyjából 91 000 Ft nagyságú összeggel támogatja a kormány a 18 és 35 év között fiatalokat, amelyet legfeljebb 2 évig albérletre költhetnek. A kezdeményezés egy szélesebb körű lakhatási terv része és azokra a felnőttekre vonatkozik, akik évi 23 725 eurónál kevesebbet keresnek. 

Érdekes megközelítésnek tűnik ez a baloldali miniszterelnök kormányától, hiszen egyfajta ingyenpénzt adna a fiataloknak, ami nem tekinthető fenntartható megoldásnak a problémára - hiszen az átmeneti támogatástól a fiatalok lakhatási helyzete még nem oldódik meg tartósan.

A spanyolok nehezebben repülnek ki a családi fészekből

Az Eurostat felmérése szerint

a spanyol felnőttek általában 30 éves koruk körül költöznek el otthonról, ami majdnem négy évvel több, mint az uniós átlag. 

Olaszországban és Görögországban is hasonló a helyzet és a szóban forgó három országban viszonylag magas a NEET-arány, vagyis azoknak a fiataloknak az aránya, akik nem vesznek részt semmilyen oktatásban és nem is dolgoznak. Tavaly a 20-34 év közötti spanyol felnőttek 22,3 százaléka nem volt munkaviszonyban, illetve nem vett részt oktatási programban az Eurostat adatai szerint, szemben az uniós átlag 17,6 százalékos értékével.

Spanyolország munkaerőpiacát súlyosan érintette a járvány és a fiatalok munkanélküliségi rátája jelenleg 38%, ami jóval az országos átlag felett van. Júniusban a legmagasabb volt az EU-ban.

Folyamatosan növekvő albérletárak

Ugyanakkor az ország albérletpiaca zsugorodik. A Brookings Institute áprilisi jelentése szerint 2006 és 2018 között 850 000-ről 100 000-re csökkent az új lakások száma és a lakosság többsége lakástulajdonos, nem pedig bérlő. Az alacsony kínálat a nagy kereslettel párosulva a bérleti díjak emelkedését eredményezte, különösen az olyan nagyvárosokban, mint Madrid és Barcelona, ami megnehezíti a fiatalok számára, hogy elég pénzt gyűjtsenek ahhoz, hogy elköltözzenek – írja a Quartz.

A spanyol kormány az EU koronavírus utáni helyreállítási alapjából 1 milliárd eurót szeretne szociális lakhatásra fordítani, hogy elérhetőbbé és megfizethetőbbé váljon a fiatalok számára a lakhatás. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(Borítókép: Unsplash)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés