India új fegyvert tesztel a kudarcba fulladt kínai béketárgyalások után

2021. december 6. 14:23
A Kínát és Indiát elválasztó „tényleges ellenőrzés vonala” a Himalája hegyei között húzódik és már 60 éve folyamatos konfliktust okoz a két ország között. Több, mint másfél éve patthelyzet áll fenn a határ mentén, azonban a kínai és indiai hadsereg bejelentette, hogy a tárgyalás legutóbbi fordulója kudarcba fulladt, miután Kína azzal vádolta Indiát, hogy „irreális és ésszerűtlen” követeléseket fogalmazott meg.

Mindkét fél megerősíti a katonai védelmet

Az indiai hadsereg új, korszerűsített légvédelmi lövegekből álló ütegeket, azaz néhány löveggel rendelkező tüzérségi alegységeket telepített a határ mentén. A térségben mindkét oldalon több ezer fős katonai állományt vonultattak fel, különösen a 2020. június 15-16-án történt Ladakh Galwan-völgyi összecsapás óta, amely 20 indiai katona halálát és ismeretlen számú kínai áldozatot követelt.

Kína sugárhajtású harci vadászgépeket alkalmaz a térség több légibázisáról, beleértve a Tibeti Autonóm Területen kialakított katonai leszállópályákat is. Válaszul az indiai hadsereg L-70-es ágyúkat alkalmaz, amelyeket korszerűsítettek és becsült hatótávolságuk 3,5 km, percenként pedig 300 lövést képesek leadni. 

Az indiai hadsereg légvédelmi szóvivője, Sarya Abbasi százados szerint az új lövegek együttműködnek majd a szárazföldi erőkkel, hogy még pontosabb célzást biztosítsanak minden bejövő légi fenyegetés ellen.

A lövegek minden pilóta nélküli légi járművet, pilóta nélküli harci repülőgépet, harci helikoptert és modern repülőgépet képesek megsemmisíteni

– mondta a százados. 

A lövegek nagy felbontású elektro-optikai érzékelőkkel rendelkeznek, amelyek nappali fényben működő televíziós kamerából, egy hőkamerából és egy lézeres távolságmérőből állnak. A löveg tűzvezető radarral is kombinálható, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a bevetés során. 

Jelenleg a légvédelmi ágyú tesztelés alatt áll és katonai hírforrások szerint a továbbfejlesztett L-70-es egy fél méter széles drónt fogott el a legutóbbi próba bevetés során. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra

(Borítókép: almusallh.ly)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ráadásul van friss hír lényeges indiai légvédelmi fejlesztésről: elkezdődött az orosz S-400 rendszer szállítása- ez tényleg leszed mindent az égről...
https://www.aljazeera.com/news..

A kínaiak már ettől a határőrségtől is halálra rémültek:
https://www.youtube.com/watch?..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés