Felforduló világ: az állami, postai bankolás garantálhatja a konzervatív és liberális gondolkodók szabadságát

2021. november 29. 13:30
A The Week beszámolója szerint szeptemberben az amerikai posta (USPS) kísérleti jelleggel elérhetővé tette néhány városban, így Washingtonban, Baltimore-ban és Bronx-ban a csekkbefizetés lehetőségét. Ez a program egy apró lépés a postai banki szolgáltatások visszaállítása felé, melyeket a USPS még 1967-ben szüntetett meg.

Sokan nem tudnak bankszámlát nyitni, nekik jelentene megoldást a posta

A postai bankolás újbóli bevezetése remek lehetőség lenne arra, hogy a bankszámlával nem rendelkező emberek milliót vezessék be a pénzügyi szolgáltatások rendszeres használatába. Mivel ezek az emberek gyakran nem hitelképesek, nem tudnak egy bizonyos minimális egyenleget fenntartani a bankszámlájukon, vagy nincsen állandó lakcímük, kiszorulnak a banki szolgáltatások felhasználói köréből. Amerikában nekik maradnak az olyan nem banki intézmények, mint a csekkbeváltó üzletek és a fizetésnapi hitelezők, ahol magas költségek és kamatok jellemzőek. 

Nagy az ellenállás, rengeteg a szkeptikus

A konzervatívok és a liberálisok nagy része is elutasító a kezdeményezéssel kapcsolatban. Az ellenérvek között szerepel, hogy a banki szolgáltatások a postán keresztül túl drágák lehetnek és szükségtelenek, ráadásul tisztességtelen versenyelőnyt jelentene a magánvállalkozásokkal szemben. Többen abban is kételkednek, hogy az amerikai postának elegendő kapacitása lenne olyan bonyolult termékek kezeléséhez, mint például a hitelek. A The Week szerint

a kísérleti programban érintett városokban néhány területen jelenleg még a postai küldemények kézbesítését is nehezen tudják csak megoldani. 

Megvédené a kisembert a techdiktatúrától

Bár a konzervatívok és liberálisok többnyire elítélték a hasonló ötleteket arra hivatkozva, hogy a posta nem lenne hatékony, a szolgáltatás pedig túl drága lenne, minden hiányossága ellenére a USPS-nek mégis van egy olyan előnye, amivel a magánpénzintézetek nem rendelkeznek. Ugyanis, mint a kormány alá tartozó állami cég, mely banki szolgáltatást is nyújt, a tevékenysége valószínűleg az Alkotmány első kiegészítése vonatkozna rá.

Az első kiegészítés által biztosított védelem pedig azt jelenti, hogy a posta banki szolgáltatásait igénybe vevők bankszámláját nem zárolhatnák, vagy nem utasíthatnák vissza a tranzakcióikat arra hivatkozva, hogy azok ellentmondásos politikai tevékenységhez kapcsolódnak. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a postai szolgáltatások között online fizetési lehetőséget is biztosítanak. Ez a forma menedéket jelenthet például azoknak a konzervatívoknak vagy ellenzékieknek, akik egy szociális hitelrendszer megvalósításától félnek. 

A The New York Times-ban James Poulos nemrégiben úgy védte meg a Bitcoint és más kriptovalutákat, mint a polgárok magánjellegű pénzügyi ügyleteinek a közhatalomtól való védelmét biztosító eszközöket. Ugyanezzel a hatással járna az állami, postán keresztül megvalósuló bankolás is, írja a The Week.

Ezzel az a paradox helyzet állhat elő Amerikában, hogy épp az állami szolgáltatás garantálhatja a magánszektor és az állampolgárok szabadságát. Mert míg egy PayPal fiókot könnyen le lehet tiltani, ha a felhasználó nem a főáramú baloldali nézeteket vallja, addig az amerikai alkotmányt nem lehet eltörölni.

(Borítókép: American Banker)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés