Nem baj, ha bebarnul a vízforraló: a csapvíz védőpajzsot képez a mikroműanyagok ellen

2021. november 30. 15:39
A Phys.org tudományos oldal számolt be arról a friss kutatási eredményről, mely szerint a csapvíz egy természetes védőpajzsot képez a káros mikroműanyagok ellen. Az AMBER, az SFI Center for Advanced Materials and Bioengineering Research, a Trinity és a University College Dublin közös kutatócsoportja azt állítja, vizsgálatokkal bizonyították, hogy a csapvíz egyes összetevőinek köszönhetően a háztartási eszközökből, vízforralókból nem oldódik ki mikroműanyag a használat során.

A mikroszkopikus műanyag darabok több szempontból is veszélyesek

A Chemical Engineering Journal című folyóiratban közzétett kutatásból kiderül, hogy a csapvíz olyan nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek egyszerűen megakadályozzák, hogy a műanyag bomlásnak induljon, illetve mikroműanyag darabkákra essen szét. A műanyag ugyanis valójában soha nem bomlik le, csak elaprózódik, hogy végül mikroműanyagként mindenhova beférkőzzön. Ráadásul ezeken a parányi anyagdarabokon könnyen megülnek és akár az emberi szervezetbe is bejutnak különböző káros anyagok.

A laboratóriumi körülmények akadályozhatták eddig a felfedezést

A mikroműanyagok felszabadulását vizsgáló korábbi kutatások a tiszta víz olyan formáit használták, amelyek csak laboratóriumokban léteznek, és nem tartalmazzák azokat az egyéb anyagokat, melyek például a csapvízben megtalálhatóak. 

Nem baj, ha bebarnul a vízforraló, sőt!

John J. Boland professzor, az AMBER és a Trinity Kémiai Iskola munkatársa, a kutatócsoport egyik vezetője elmondta, hogy jól ismert folyamat volt már eddig is, hogy a műanyagok hogyan bomlanak apró, mikroműanyag darabokra, amelyek így könnyen a környezetbe kerülnek és onnan pedig az emberi szervezetbe juthatnak. A professzor szerint

a kutatásuk megmutatta, hogy számos tárgy, például a csapvízzel használt vízforralók idővel olyan védőréteget alakítanak ki az eszköz belső falán, amely teljesen megakadályozza, hogy onnan mikroműanyag darabok szabaduljanak fel. 

Ahogy Boland ismertette, a csapvíz nem száz százalékban tiszta H2O, hiszen különböző nyomelemeket és ásványi anyagokat is tartalmaz. A vizsgálat szerint éppen ezek az extra anyagok módosítják, illetve akadályozzák a műanyag bomlását. A professzor példaként a vízforraló belsejét borító barna elszíneződést említette, amely a csapvízben található réz-ásványokból képződik és tökéletes védelmet nyújt az eszköznek. A réz egyébként a házakban található réz vízcsövekből kerül a csapvízbe, nem természetes alkotóeleme annak. 

Boland professzor szerint ez azért rendkívül fontos felfedezés, mert így már világos, hogy

ezeket a természetes védőrétegeket akár laboratóriumban is elő lehet állítani és be lehet vonni vele a műanyag termékeket már a gyártás során.

A kutató úgy fogalmazott, hogy ez a felfedezés is azt mutatja, hogy a természetben találhatóak a legjobb megoldások, amit a modern technológiának csak le kell másolnia. 
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha nem teszel bele teafüvet, akkor meg végképp nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés