Íme a környezetvédelem ütőkártyája: a zöld kötvény

2021. november 25. 18:21

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek mai adásában Bátorfi Botond és Machán-Csetvei Frigyes a zöld kötvényekről beszélgetnek.

2021. november 25. 18:21
null

A zöld kötvény annyiban tér el az általános kötvényektől, hogy a forrás felhasználása célhoz kötött (valamilyen fenntarthatósági, vagy klímavédelmi célokat szolgáló finanszírozására kell költeni, ezt a felhasználási módot pedig előre pontosan meg kell jelölni), és annak pozitív hatását évente, valamilyen zöld hatásvizsgálattal, kibocsátáscsökkentéssel, az energiahatékonyság javításával vagy az energiamixben növelt megújuló aránnyal kell bemutatni.

A zöld kötvényeket a kibocsátást megelőzően is hitelesítenie kell egy független szervezetnek (pl. Climate Bond Standard Board), amely kiterjedt elveket alakít ki, a zöld kötvények kibocsátóinak pedig meg kell felelnie ezeknek. A zöld kötvények vonzerejét növelendő, a legtöbb országban adózási kedvezmények vonatkoznak rájuk (pl. adómentesség, adókedvezmények). 

A világ első zöld kötvényét a World Bank bocsátotta ki még 2009-ben, tíz évvel később, 2019-ben már 157 milliárd dollárra rúgott a piac mérete.

A zöld kötvényekkel leggyakrabban az alábbi típusú projekteket/célokat szolgálják: energiahatékonyság, légszennyezés megakadályozása, fenntartható mezőgazdasági infrastruktúra létrehozása, fenntartható halászat és erdőgazdálkodás, a vízi és szárazföldi ökoszisztémák védelmének biztosítása, környezetbarát szállítmányozás, tiszta ivóvíz biztosítása, fenntartható vízkezelés. A zöld kötvények hazánkban is megjelentek az elmúlt években, erről és egyebek mellett a Green Bond Principles követelménycsomagról is tájékozódni lehet az adás lenti linken történő meghallgatásával.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik