A világ legvonzóbb 40 országa közé került Magyarország zöld energiabefektetések terén

2021. november 29. 14:05

Magyarország a korábbi 44. helyről az idén a 37. helyre lépett előre az EY kétévente megjelenő, az országok vonzerejét a megújuló energia alkalmazása szempontjából értékelő listáján, közölte a nemzetközi tanácsadó cég az MTI-vel kedden.

2021. november 29. 14:05
null

A kelet-európai régióból Magyarország és Lengyelország került be a legvonzóbb negyven ország közé.

A nemzetközi jelentés szerint a magyar piac folyamatosan növekszik, amiben a napelemes rendszerek elterjedésének is komoly szerepe van. Kiemelték, hogy Magyarország 2020-ra el is érte a korábban kitűzött célt, és a megújuló energiaforrások mostanra már az áramtermelés 14 százalékát biztosítják. A legutóbbi, állami támogatással indított napelemes program jelentős túljelentkezéssel zárult, így éves szinten 390 GWh energiatermelésre kötöttek szerződést.

A közlemény idézte Heinczinger Róbertet, az EY adópartnerét, aki elmondta a lakossági napelemes pályázatok hatalmas sikere Magyarországon minden szereplőt arra ösztönöz, hogy más területen is alkalmazzák a megújuló energiaforrások támogatását. Magyarország kifejezetten jól teljesít a régióban, ám az uniós célok eléréséhez az ágazat további támogatásokat igényel - tette hozzá.

Közölték, Kelet-Európa is komoly lépéseket tett, hogy elérje a nettó zéró károsanyag-kibocsátást. A régió különböző piacai számára ugyanakkor jelentős feladat a megújuló energiatermelésre való átállás, amit geopolitikai akadályok is hátráltathatnak. Európa célkitűzése, miszerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2030-ra az 1990-es szint 55 százalékára kell csökkenteni nehézséget jelent azoknak a gazdaságoknak, amelyek jelentős mértékben függnek a szénalapú energiatermeléstől. A karbonsemleges gazdaságra való áttérés érdekében uniós és kormányzati források egyaránt elengedhetetlenek a hálózatok fejlesztéséhez, illetve a technológiai és pénzügyi eszközök megteremtéséhez - olvasható az EY közleményében.

AZ EY 2003 óta értékeli az országok vonzerejét a megújuló energia alkalmazása szempontjából (Renewable Energy Country Attractiveness Index, RECAI). Minden alkalommal a legvonzóbb 40 piacot rangsorolják az előre meghatározott szempontok alapján.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celoke
2022. április 15. 19:21
Amikor a kormány "klímabajnoknak" nevezte hazánkat, a mindenből rossz hírt csinálni akaró ellenzék kiverte a balhét. Náluk az a lemez, hogy amit mi csinálunk, az mind rossz, ami a mienk, az mind szar, bezzeg más országok! Pedig a nemzeti kormány egyáltalán nem túlzott. Nemcsak a megújuló energiaforrások használatának terjedése miatt - mármint amelyeknek hazánkban van értelme -, hanem az egész termelési struktúra zöldítése miatt. Csak egy kiragadott példa a Cerbona: a Dunaújváros melletti saját napelemparkjaival az egész éves áramfogyasztását (!) megtermeli magának, nincs szüksége semmilyen hálózati áramra. Plusz idén már a csomagolóanyagainak 90 %-a lebomló lesz. És egyre több és több ilyen hazai cégünk lesz. Az olcsó, megbízható és környezetbarát atomenergia ellen hőbörgő balliberális sötétzöldek elsüllyedhetnek szégyenükben, tanulhatnak környezet- és klímavédelmet tőlünk.
artfx
2022. február 08. 19:56
Jól van Nyúlgerinc, Nagyon ügyes voltál, Rogán Totó mindjárt küldi a krumplit....
csulak
2022. január 07. 23:37
a gyurcsotanyokat meguti a guta ilyen hirek halatan
nyúlgerinc
2021. december 30. 19:27
..."az nem tudja, hogy milyen gyönyörű és nyugalmas ország lakója lehet." Ez addig igaz, amíg a moslékosok el nem kúrják. Tegyünk róla, hogy ne tudják ezt megtenni. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik