Bige ezt nem teszi zsebre: a gazdák megkárosításáért kérdőre vonta az agrárkamara elnöke

2021. november 24. 11:27
Írta: Fekete Kíra
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke felháborítónak tartja, hogy Bige László megfenyegette a magyar gazdákat, Győrffy Balázs hangot is adott véleményének egy Facebook-videóban.

Bige kartellezése megkárosította a magyar gazdákat

„Nem elég, hogy a földgáz drasztikus drágulása miatt az egekbe szöktek a műtrágyaárak, és a műtrágyakartellezés felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és a polgároknak, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa még fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket” – osztotta meg felháborodását a NAK elnöke egy Facebook posztban. 

 

„Minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását!” – hangsúlyozta Győrffy.

Nem csak a gazdákat, de Magyarország egész lakosságát megkárosította

„(...) A Bige érdekeltségébe tartozó vállalkozások piaci magatartása EU-s szemüvegen át nézve is jogsértő, így a GVH által kiszabott bírságot nem egy Bige Lászlóra »kihegyezett« magyar szabályozás alapozta meg.

Magyarországon a Nitrogénművek Zrt. az egyetlen műtrágyagyár, így a hazai piacon csak az import jelenthet számára versenyhelyzetet. A versenyhatósági eljárás által kiderült, hogy a cégcsoport olyan megállapodásrendszert hozott létre a stratégiai partnereivel, amely gátolhatta a vevőkért folytatott versenyhelyzetet. Ez azt jelentette, hogy a Nitrogénművek termékeit nem árazhatták be szabadon, a magas kötbérrel terhelt elvárt rendelésmennyiség és a kizárólagossági kikötések pedig a helyettesítő termékek beszerzésének és értékesítésének korlátozását célozták. Így a cég és a forgalmazói a vevők egymás közötti felosztására törekedett.

A vizsgálatból kiderül, hogy a műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt (a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest) magasabb áron vásárolhattak.

A műtrágya a mezőgazdaságban a termőföld tápanyag-utánpótlása szempontjából meghatározó jelentőségű, ebből következik, hogy ez a jogsértés és annak hatásai a termelők költségeinek növekedésével további hatást gyakoroltak az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva ezzel a magyar fogyasztókat – írta meg a Makronóm egy korábbi elemzésében, amelyben Bige kétes ügyleteire derítettünk fényt.

 

Fotó: MTI szerkesztett


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyedüli gyártó a piacon és magával kartellezett.
Ráadásul nem érti, hogy el akarja adni mindenét a lölőnek.

Ez felháborító!

Nagyon fifikás magával kartellezni a viszonteladókon keresztül.
Ennél még a Szíjártópetiék és jobban csinálták a Vasútépítőjükkel!
De attól még eladja mindenét a lölőnek, ha mondják neki....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés